ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΣτΕ θα κριθεί η περικοπή των συντάξεων

Στο ΣτΕ θα κριθεί η περικοπή των συντάξεων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Εκτιμάται ότι το επόμενο έτος οι παλαιοί συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Ήδη στον ΕΦΚΑ, κατ’ απαίτηση των δανειστών, διενεργείται ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου να προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς (διαφορά ανάμεσα στο ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων) η οποία θα περικοπεί από το επόμενο έτος. Παρά τις σκόπιμες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να ολοκληρώσει τη διαδικασία αμέσως, ενώ οι θεσμοί πιέζουν να αρχίσει η αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών στα οποία θα αποτυπώνεται το ύψος της σύνταξης που θα ψαλιδιστεί από το επόμενο έτος.

Ο ατομικός επανυπολογισμός θα ρίξει φως στις περικοπές που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και θα ισχύσουν από 1/1/2019, δηλαδή από τη σύνταξη που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2018.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ακόμη και αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μειώσεις 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο 18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα είναι νέα προσωπική διαφορά και θα μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή, γιατί ο Ν. 4472/2017 αναφέρει στο άρθρ. 1 παρ. 2 ότι η προσωπική διαφορά καταργείται την 1η/1/2019, αλλά η τελική μείωση που θα έχουν οι συντάξεις δεν θα υπερβαίνει το 18%. Ωστόσο το συνολικό ποσοστό της μείωσης των αποδοχών των συνταξιούχων, αν ληφθούν υπόψη και οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των επικουρικών και στα οικογενειακά επιδόματα, φθάνει το 25%.

Κατά του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων (συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016) και των περικοπών που θα ακολου θήσουν έχει προσφύγει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς και άλλες οργανώσεις συνταξιούχων και συνδικάτα. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαν αιτήσεις ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και αφορούν τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή όσων συντάξεων υπερβαίνουν (αθροιστικά κύρια και επικουρική) το ποσό των 1.300 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ