ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζικό ξεπούλημα στη Wall Street

Μαζικό ξεπούλημα στη Wall Street
Reuters

Διαστάσεις μαζικού ξεπουλήματος έλαβε τη Δεύτερα η διόρθωση στη Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει σχεδόν 1.600 μονάδες ενδοσυνεδριακά και τελικά να κλείνει με πτώση 4,60% στις 24.345,75 μονάδες, διαγράφοντας τα κέρδη που κατέγραφε από την αρχή του έτους.

Οι μαζικές πωλήσεις ενεργοποίησαν αυτοματοποιημένες εντολές πώλησης με αποτέλεσμα ο S&P 500 να κλείσει στις 2.644,22 μονάδες με απώλειες 4,27% και ο Nasdaq να χάσει 3,78%, κλείνοντας στις 6,967,53 μονάδες.

Ενδεικτική της μεταβλητότητας ήταν η κίνηση του περίφημου VIX, του δείκτη «φόβου» της αμερικανικής αγοράς μετοχών, ο οποίος εκτινάχθηκε μέσα στη συνεδρίαση από τις 13,47 μονάδες έως τις 35,73 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 106,41%.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η τιμή του δείκτη VIX αυξάνεται όταν οι επενδυτές ανησυχούν για τη μελλοντική μεταβλητότητα της αγοράς και κάθε μεταβολή πάνω από το 25 δείχνει πως είμαστε σε κρίση εμπιστοσύνης.

Το sell-off ακολουθεί την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σύντομα στην επόμενη αύξηση των επιτοκίων και ενδεχομένως να επιλέξει να ακολουθήσει φέτος μία πιο επιθετική προσέγγιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ