ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μάτια στραμμένα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές – Πτώση 2,32% για τον Nikkei

Τα μάτια στραμμένα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές – Πτώση 2,32% για τον Nikkei
EPA/WU HONG

Νέα ημέρα αναταραχών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αναμένεται να είναι η σημερινή, κάτι το οποίο «προαναγγέλθηκε» από τις πτωτικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 508,24 μονάδες, σε ποσοστό 2,32% , και διαμορφώθηκε στις 21.382,62 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 1,91% ή -33,72 μονάδες για να διαμορφωθεί στις 1.731,97 μονάδες.

Σημειώνεται πως χθες η Wall Street σημείωσε νέα βουτιά με το δείκτη Dow Jones να κλείνει με σημαντικές απώλειες 4,15%. Οι περισσότερες πωλήσεις εκδηλώθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης όπου πραγματοποιήθηκε πραγματικό ξεπούλημα. Νωρίτερα, η πτωτική τάση στη Wall Street είχε οδηγήσει σε σημαντική πτώση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Από τις 26 Ιανουαρίου, που οι τιμές των αμερικανικών δεικτών είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, μέχρι σήμερα, οι απώλειες στη Wall Street ξεπερνούν το 10%.

Η νέα υποχώρηση και οι συνεχιζόμενες μεγάλες διακυμάνσεις στα διεθνή χρηματιστήρια αποδίδονται από παράγοντες της αγοράς στους φόβους των επενδυτών ότι η αύξηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού θα κάνουν τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων πιο σύντομα από όσο μέχρι τώρα αναμενόταν. Οι προσδοκίες αυτές για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική έχουν οδηγήσει ταυτόχρονα σε αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων.

Όταν τα επιτόκια των ομολόγων αυξάνονται, τότε συχνά φεύγουν κεφάλαια από τις μετοχές προς τα ομόλογα αυτά, αφού οι επενδυτές προτιμούν τις πιο σίγουρες αποδόσεις που προσφέρουν συγκριτικά με τα μερίσματα των μετοχών.

Σήμερα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ με δεκαετή διάρκεια δοκιμάζουν τα επίπεδα του 2,85%, που θεωρούνται αρκετά υψηλά από τις αγορές, αφού διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ