ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση της Ελλάδας στην πάταξη του ξεπλύματος χρήματος

Αξιολόγηση της Ελλάδας στην πάταξη του ξεπλύματος χρήματος
CNN Greece

Πολυάριθμη ελληνική αποστολή θα μετάσχει στις εργασίες της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (Financial Action Task Force - FATF) που θα διεξαχθούν στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι μεταξύ 19 έως και 23 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων στην αποστολή θα μετέχουν η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, η οποία προΐσταται της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος. Η FATF είναι ομάδα διεθνούς χρηματοοικονομικής δράσης για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η FATF αναπτύσσει και προωθεί πολιτικές, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα του χρήματος. Ως όργανο διαμόρφωσης πολιτικής, έχει ως πρωταρχικό σκοπό να ενεργοποιήσει την πολιτική βούληση που είναι απαραίτητη ώστε να έρθουν πιο κοντά οι εθνικές νομοθεσίες και οι ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις σ' αυτό τον τομέα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της ελληνικής αποστολής (στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της ΤτΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) έχουν κλείσει κρίσιμα ραντεβού προκειμένου να συζητήσουν με ομολόγους από αντίστοιχες αρχές υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ήδη έχουν ζητήσει συνδρομή οι ελληνικές αρχές. Παράλληλα, δεδομένου ότι τρέχει μια αξιολόγηση των μηχανισμών και των επιδόσεων των ελληνικών αρχών τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναμένεται να παράσχουν αποσαφηνίσεις και για συναφή ζητήματα.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2018, η Ελλάδα θα ξεκινήσει να αξιολογείται για την επάρκεια της στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η χώρα μας αναβαθμίσθηκε το 2011 ως προς την ποιότητα των ελέγχων της από την FATF και έκτοτε καταγράφει θετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ