ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι υψηλοί φόροι συντηρούν τις «μαύρες» συναλλαγές με μετρητά

Οι υψηλοί φόροι συντηρούν τις «μαύρες» συναλλαγές με μετρητά
Shutterstock Stock Photos

Σοβαρό πλήγμα στην εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα έχει επιφέρει η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικά η εκτίναξη των έμμεσων φόρων.

Οι θεσμοί επέβαλαν στη κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτική τη τοποθέτηση τερματικών χρέωσης καρτών- POS- σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που θεωρούνται πως έχουν «αμαρτωλό» φορολογικό παρελθόν και πως φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Η επιβολή των POS στα επαγγέλματα αυτά έγινε σε δύο φάσεις.

Το πρώτο κύμα δρομολογήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο οπότε 200.000 επαγγελματίες από 85 διαφορετικές δραστηριότητες και κλάδους απέκτησαν POS προκειμένου να πληρώνονται από τους πελάτες τους μέσω καρτών. Έτσι, «τοποθετήθηκαν» POS σε ιατρεία, δικηγορικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, σε μανάβικα, κρεοπωλεία, φούρνους, κάβες, κινηματογράφους, καντίνες, εστιατόρια, φαρμακεία, συνεργεία, κομμωτήρια και κουρεία, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, λογιστικά γραφεία, αλλά και σε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και ψυκτικούς. Οι εν λόγω επαγγελματίες προσέτρεξαν και προμηθεύτηκαν POS, καθώς ο σχετικός νόμος ξεκαθάριζε πως όπου δεν εγκατασταθεί συσκευή, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στον επαγγελματία που παρέλειψε τη σχετική υποχρέωση.

Η δεύτερη φάση της υποχρεωτικής απόκτησης POS τρέχει έως τις 11 Μαρτίου οπότε επαγγελματίες από 58 κλάδους θα πρέπει να αποκτήσουν τερματικό. Πρόκειται μεταξύ άλλων για όσους ασχολούνται με ανάπτυξη οικοδομικών σχεδίων, ξυλουργικές εργασίες, χρωματισμούς και επενδύσεις δαπέδων και τοίχων, υπηρεσίες μετακόμισης, καθαρισμό κτιρίων, επισκευή ρολογιών και κοσμημάτων αλλά και μεσιτικά γραφεία ακινήτων ακόμη και γραφεία κηδειών. Αλλά η απόκτηση του POS δεν σημαίνει πως αυτό χρησιμοποιείται.

Στοιχεία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και ειδικότερα στην αποδοχή και διαχείριση συναλλαγών με κάρτες, τα οποία παρουσιάζει η εφημερίδα Φιλελεύθερος δείχνουν πως τα POS στην αγορά αυξάνονται, αλλά όχι και η χρήση τους.

Σύμφωνα με τον Αντίγονο Παπαδόπουλο, Εμπορικό Διευθυντή της Cardlink σήμερα τα POS στην ελληνική αγορά ανέρχονται σήμερα σε 650.000 τερματικά, όταν στο τέλος του 2016 ο αριθμός ήταν στις 300.000 τερματικά. Η Cardlink διαχειρίζεται περισσότερο από 1 εκατομμύριο συναλλαγές την ημέρα και έχει 300.000 ενεργά τερματικά, ήτοι σχεδόν 1 στα 2 POS στην αγορά είναι δικό της.

Ωστόσο, στοιχεία από τους παρόχους των τερματικών, δείχνουν πως ένα μεγάλο μέρος των POS που τοποθετήθηκαν το 2017 στην αγορά (λόγω της νομοθετικής ρύθμισης που κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση τους) είτε έχουν μηδενικό τζίρο, δηλαδή δεν πέρασε καμία κάρτα από αυτά, είτε δεν βγήκαν ποτέ από τα κουτιά τους, δηλαδή συνδέθηκαν ποτέ στο σύστημα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 40.000 POS που τοποθετήθηκαν το 2017 δεν έχουν τζιράρει καθόλου και πως ένα 10% των μηχανημάτων που προμηθεύθηκαν οι επαγγελματίες πέρυσι, δεν συνδέθηκε ποτέ με το σύστημα κάποιας τράπεζας.

Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική και δείχνει πως θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός καταγραφής των τερματικών, είτε μέσα από το Taxis είτε από τα στοιχεία που έχουν οι πάροχοι και οι τράπεζες στη διάθεση τους.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ