ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γένους αρσενικού η οικονομική εξουσία στην Ελλάδα

Γένους αρσενικού η οικονομική εξουσία στην Ελλάδα
Shutterstock Stock Photos

Στην Ελλάδα οι γυναίκες έχουν περιορισμένη παρουσία σε ηγετικές θέσεις στους φορείς άσκησης οικονομικής εξουσίας, με τα σχετικά ποσοστά να απέχουν αισθητά από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, για τη μέτρηση της γυναικείας παρουσίας σε θέσεις ευθηνής στην οικονομική εξουσία, χρησιμοποιούνται τρεις δείκτες: α) το ποσοστό γυναικών και ανδρών στις Κεντρικές Τράπεζες, ανά φύλο και επίπεδο διοίκησης, β) το ποσοστό γυναικών και ανδρών μελών σε Διοικητικά Συμβούλια των κορυφαίων 50 εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο ανά φύλο και γ) ο αριθμός γυναικών και ανδρών σε Διοικητικές Επιτροπές Επιμελητηρίων.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και στους τρεις αυτούς τομείς η Ελλάδα υπολείπεται αισθητά του μέσου όρου της ΕΕ.

Τράπεζα της Ελλάδος

Για το 2016, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στις θέσεις ευθύνης στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας ήταν μηδενικό. Το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν στο 20%.

Το 2017, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην Τράπεζα της Ελλάδος αυξήθηκε σε 8,30%, ενώ το ποσοστό για την ΕΕ-28 παρέμεινε περίπου το ίδιο (20,10%).

Top 50 εταιρείες

Τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των κορυφαίων 50 εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι απογοητευτικά. Τα τελευταία έξι χρόνια κατεγράφη μικρή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στα ΔΣ των 50 κορυφαίων εισηγμένων εταιρειών, με περιόδους πτωτικών τάσεων στο ενδιάμεσο. Η αύξηση αποτιμάται στο 1,9 %, δηλαδή μόλις 8 γυναίκες περισσότερες. Για την αντίστοιχη περίοδο η αύξηση στην ΕΕ των 28 φτάνει τις 10,8 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη τιμή παρατηρείται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, με ποσοστό 10,30 % των γυναικών να είναι μέλη των ΔΣ των εν λόγω εταιρειών (89,70 % ανέρχεται ο αντίστοιχος αριθμός για τους άνδρες).

Επιμελητήρια

Στα Επιμελητήρια η εικόνα είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτική. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που συγκροτήθηκε προ ημερών δεν μετέχει ούτε μια γυναίκα και απαρτίζεται μόνον από 11 άνδρες.

Σύμφωνα με τον κατάλογο μελών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, όπως δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης, μόλις το 3,74 % των Διοικητικών Επιτροπών των Επιμελητηρίων το 2017 απαρτιζόταν από γυναίκες. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 11 γυναίκες έναντι 283 ανδρών σε σύνολο 294 μελών και Προέδρων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία μόλις μία γυναίκα προέδρευε πέρυσι στο σύνολο των 59 Επιμελητηρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ