ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τέταρτη αξιολόγηση φέρνει μείωση του αφορολόγητου από το 2019

Η τέταρτη αξιολόγηση φέρνει μείωση του αφορολόγητου από το 2019
Reuters

Μπορεί η προσοχή όλων στο χθεσινό Eurogroup να εστιάσθηκε στην έκρηξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά του Μάριο Ντράγκι και δευτερεύοντος στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πήρε την υπό-δόση των 5,7 δισ. ευρώ λόγω των εκκρεμών προαπαιτούμενων, ωστόσο η βασική είδηση βγήκε από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος προσερχόμενος στην Ευρωομάδα απεκάλυψε πως μέσα στους επομένους μήνες πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εννοώντας πως θα πρέπει να επισπευστεί η μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020.

Ο Μπρούνο Λεμέρ είπε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια τους επομένους μήνες, από κάθε πλευρά, για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να υπάρξει μια οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους. Στη βάση αυτή τόνισε πως υπάρχουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πιστεύω ότι υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Όλα αυτά θα μας επιστρέψουν να βάλουμε πίσω μας το ζήτημα του ελληνικού χρέους», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Να σημειωθεί πως οι δηλώσεις Λεμέρ δεν έρχονται μια τυχαία στιγμή. Ο Γάλλος υπουργός συμμετείχε προ ημερών σε ειδική εκδήλωση με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι, ενώ είχε και συνεργασία μαζί της κατά την οποία συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα.

Η τοποθέτηση Λεμέρ δείχνει πως το βασικό προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης θα είναι η μείωση του αφορολογήτου από το 2019, η οποία θα φέρει επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019, θα οδηγήσουν σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ!

Αυτό γίνεται διότι το ΔΝΤ ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι έχει ξεκαθαρίσει πως κατά τις δικές τους προβλέψεις η Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.

Πρέπει να σημειωθεί πως μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πριν ακριβώς ένα μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πει πως η κυβέρνηση έχει πολλά βραχυπρόθεσμα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος το ΔΝΤ να ζητήσει μείωση του αφορολόγητου ήδη από το 2019.

«Έχουμε δυο κινδύνους. Ο ένας είναι οι τράπεζες. Ο άλλος είναι το ΔΝΤ να ζητήσει να έρθει το 2019 η μείωση του αφορολόγητου», είχε δηλώσει στις 20 Ιανουαρίου ο κ. Τσακαλώτος.

Μέλλει να καταδειχθεί το εάν με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί άμεσα και το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ