ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβαθμισμένη η Ελλάδα στην πάταξη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Αναβαθμισμένη η Ελλάδα στην πάταξη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
Reuters

Στην αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα μετατρέπεται η μονάδα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά των υπόπτων τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του CNN Greece, τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό από την ηγεσία της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, με βασικό κριτήριο την καθολική εναρμόνιση της χώρας μας με τα αυστηρά πρότυπα και τις διαδικασίες που θέτει για την πάταξη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF).

Είναι ενδεικτικό πως η «αντιτρομοκρατική» μονάδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η λεγόμενη και δεύτερη μονάδα, είναι σήμερα πλήρως στελεχωμένη, με όλες τις οργανικές θέσεις να έχουν πληρωθεί από αξιωματικούς με άριστη γνώση του αντικειμένου τους και κυρίως με ικανότητες που τους επιτρέπουν τη διεκπεραίωση απαιτητικών ζητημάτων που απαιτούν διεθνή συνδρομή.

Καθημερινά η δεύτερη μονάδα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος χειρίζεται υποθέσεις οικονομικών κυρώσεων κατά υπόπτων διεθνούς τρομοκρατίας και επικουρούμενη από την πρώτη μονάδα διερεύνησης χρηματοοικονομικών πληροφοριών της Αρχής, δεσμεύουν χρήματα υπόπτων για εμπλοκή σε τρομοκρατικές υποθέσεις, με τα αποτελέσματα, κατά πληροφορίες, να είναι εξαιρετικά.

Με εφόδιο τις επιδόσεις αυτές, η Ελλάδα αναμένεται να έχει μια πολύ καλή αξιολόγηση από την FATF το προσεχές φθινόπωρο, η οποία θα επιβεβαιώσει πως η χώρα μας είναι στην πρώτη κατηγορία των κρατών που επιδεικνύουν διαρκή προσήλωση στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ειδικά στην πάταξη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Αυτή η προσπάθεια αναμένεται να επιβραβευτεί τον Ιούνιο του 2019 επί αμερικανικής προεδρίας της FATF, με τη διατήρηση της Ελλάδος στην λεγόμενη «λευκή λίστα» της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης.

Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς η διατήρηση στη λευκή λίστα της FATF επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος να συναλλάσσονται διεθνώς χωρίς τις επιφυλάξεις και τους ελέγχους που συνοδεύουν τις συναλλαγές χωρών που θεωρούνται προβληματικές στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η Ελλάδα έχει κερδίσει αυτή την ευυπόληπτη θέση, μέσα από διαρκείς προσπάθειες της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, του υπουργείου Οικονομικών και άλλων εποπτικών φορέων, που βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας στο δύσκολο αυτό πεδίο.

Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο έτος η Ελλάδα αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες εργαλειοθήκες της Παγκόσμιας Τράπεζας για να ενισχύσει το θεσμικό και υπηρεσιακό οπλοστάσιο της και να είναι εναρμονισμένη μέχρι κεραίας με τις διεθνείς απαιτήσεις στα ζητήματα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ