ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα μείωσης των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα εξετάζει η ΕΕ

Μέτρα μείωσης των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα εξετάζει η ΕΕ
EPA

Δέσμη μέτρων που αποσκοπεί στη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα θα εξετάσει αύριο το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

Τα μέτρα θα ενισχύουν τους κανόνες σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και σχετικά με την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Επιδίωξη του συμβουλίου είναι να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα και η ομαλή λειτουργία της τραπεζικής ένωσης και να διευκολυνθεί η συνολική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο απώτερος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών και η αποζημίωση των καταθετών στην τραπεζική ένωση θα διευθετούνται χωρίς να χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων, ενώ παράλληλα θα μειωθεί η πιθανότητα χρεοκοπίας των τραπεζών με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θεσπιστεί βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων στη ζώνη του ευρώ, το οποίο θεωρείται απαραίτητος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης, παράλληλα με τους μηχανισμούς τραπεζικής εποπτείας και εξυγίανσης σε κεντρικό επίπεδο.

Το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων θα παρέχει ισχυρότερη και πιο ομοιόμορφη ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους μικροκαταθέτες στην τραπεζική ένωση σε σχέση με τα υφιστάμενα εθνικά συστήματα εγγυήσεων.

Αυτό θα συμβάλει, με τη σειρά του, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών και στη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλες τις τράπεζες της τραπεζικής ένωσης, και θα οδηγήσει σε ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ συνολικά.

Η θέσπιση ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων προτάθηκε στην έκθεση των Πέντε Προέδρων σχετικά με περαιτέρω μέτρα για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ