ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο το χάσμα στη δανειοδότηση επιχειρήσεων μεταξύ ευρωζώνης και Ελλάδας

Μεγάλο το χάσμα στη δανειοδότηση επιχειρήσεων μεταξύ ευρωζώνης και Ελλάδας
Reuters

Η μετακύλιση των μέτρων νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι ισχνή στην περίπτωση της Ελλάδος ειδικά σε  σχέση με την πιστωτική επέκταση.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ καταδεικνύουν πως η ανάκαμψη του ρυθμού αύξησης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα στην ευρωζώνη, η οποία παρατηρείται από τις αρχές του 2014, εξακολουθεί να συνεχίζεται.

Κατά την ΕΚΤ, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις επιταχύνθηκε σε 3,4% τον Ιανουάριο του 2018, από 3,1% τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητος σε 2,9%.

«Η μετακύλιση των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2014 και μετά εξακολουθεί να στηρίζει σημαντικά τις συνθήκες δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση ‒ κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ‒ και τις ροές χρηματοδότησης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ», τόνισε σχετικά ο Μάριο Ντράγκι την παρελθούσα εβδομάδα.

Αλλά η δήλωση του για τη μετάδοση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ δεν βρίσκει εφαρμογή στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 0,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 413 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2018, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 33 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 22 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -0,2%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 242 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιανουάριο του 2018, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 151 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ