ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η συζήτηση για τα μέτρα του 2019 θα γίνει εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος

ΔΝΤ: Η συζήτηση για τα μέτρα του 2019 θα γίνει εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος
Reuters

Χαμηλούς τόνους επέλεξε το ΔΝΤ για να απαντήσει στις αναφορές του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ενθάρρυνε το Ταμείο να εργαστεί πάνω σε «πραγματικά δεδομένα» για τον προσδιορισμό των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδος το 2019.

Ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι το ΔΝΤ θα επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα με μια «ρεαλιστική προσέγγιση» και πως αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους και για την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στον απόηχο πληροφοριών πως το ΔΝΤ αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδος να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και επιμένει τόσο στην επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2019, όσο και στην αναστολή των λεγόμενων «θετικών» μέτρων για το 2019 όσο και για το 2020.

Το CNN Greece ζήτησε ένα σχόλιο από το ΔΝΤ για το θέμα και εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε τα εξής: «Μένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος και στην ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες είναι από μακρόν οι δύο προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της δανειακής συμφωνίας του Ταμείου. Αναμένουμε ότι οι συζητήσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις πολιτικές του 2019 θα λάβουν χώρα με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως».

Ουσιαστικά το ΔΝΤ αναφέρει πως θα δημοσιοποιήσει τις θέσεις του χωρίς αιφνιδιασμούς και χωρίς καθυστερήσεις, όταν θα έχει στη διάθεση του όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για να τοποθετηθεί με ασφάλεια.

Να τονιστεί πως οι αναμορφωμένοι κανόνες για την εμπλοκή του Ταμείου σε χώρες που μετέχουν σε νομισματικές ενώσεις προβλέπουν πως το ΔΝΤ θα πρέπει να μετέχει στα σχετικά προγράμματα μόνον εφόσον του δίνεται πλήρης προτεραιότητα στο μέτωπο της μακροοικονομικής ανάλυσης και στο μέτωπο της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και διασφαλίσεις πως οι πολιτικές προσαρμογής δεν θα είναι υπερβολικές σε βαθμό που θα επηρεάσουν την ικανότητα υλοποίησης του κράτους μέλους.

Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν στην Ελλάδα μεγάλη ελάφρυνση χρέους και δεν της επιτρέπουν ένα πιο ήπιο δημοσιονομικό μονοπάτι η επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους περνάει αναγκαστικά μέσα από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Στην βάση αυτή τα στελέχη του ΔΝΤ θέλουν να διασφαλιστεί πως ανεξαρτήτως των μακροοικονομικών εξελίξεων ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 θα επιτευχθεί.

Η Κομισιόν πάντως εκτιμά ότι το 2019 θα καλυφθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και επομένως θα πρέπει απλώς να τηρηθεί η συμφωνία η οποία προβλέπει περικοπή των συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολογήτου το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ