ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωγές για την Εθνική Ασφαλιστική εξετάζει η Εθνική Τράπεζα

Αγωγές για την Εθνική Ασφαλιστική εξετάζει η Εθνική Τράπεζα
EUROKINISSI

Στην «αντεπίθεση» περνάει η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά το «φιάσκο» με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin Partners εξετάζοντας την κατάθεση αγωγών, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής της Exin Ματ Φέρφιλντ εξακολουθεί να δηλώνει πως η εταιρεία του παραμένει στην κούρσα διεκδίκησης της ασφαλιστικής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το βάρος του ναυαγίου πώλησης του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ειδικά όταν για το ναυάγιο ευθύνεται κυρίως η Exin Partners, η οποία υποστήριζε πως διέθετε τα 718 εκατ. ευρώ που υπέβαλε ως προσφορά και δευτερευόντως οι Morgan Stanley και Goldman Sachs, που ήταν οι σύμβουλοι πώλησης και γνωμοδοτήσαν θετικά για την οικονομική αρτιότητα της προσφοράς της Exin.

Αυτό που καθιστά την κατάθεση αγωγής πιθανή είναι πως η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν προέβλεπε την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους μετέχοντες στο διαγωνισμό και έτσι επετράπη στον Ματ Φέρφιλντ να κωλυσιεργεί για εννέα μήνες προκαλώντας ζημιά στη φήμη τόσο της Εθνικής Ασφαλιστικής όσο και της Εθνικής Τράπεζας, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της οποίας ανετράπη με την ματαίωση της πώλησης.

Βλέποντας πως ενδεχομένως να έχει μπροστά του δικαστικές περιπέτειες ο Ματ Φέρφιλντ -ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της AIG Hellas την οποία συνδιοικεί με τον Παύλο Κανελλόπουλο- έκανε δηλώσεις στην βρετανική επιθεώρηση Insurance Insider υποστηρίζοντας πως η Exin δεν θα αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

«Εξακολουθούμε να κινούμαστε προς το κλείσιμο της συμφωνίας. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι δεν έχουμε πλέον την αποκλειστικότητα(…) Τώρα τρέχω σε αγώνα δρόμου. Είμαι πιο κοντά από ποτέ στο να εξασφαλίσω τα απαραίτητα κεφάλαια και η Exin συνεχίζει να διατηρεί το προβάδισμα της υψηλότερης προσφοράς (…) Είμαστε πολύ κοντά σε επίπεδο κεφαλαίων, απλώς χάσαμε την προθεσμία», τόνισε.

Πλέον το πιθανότερο σενάριο για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις για να περάσει στη κινεζική Fosun. Εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν το σχετικό τίμημα μεταξύ 550 και 580 εκατ. ευρώ. Αλλά εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί τότε η πώληση θα μετατεθεί. Οι θεσμοί πάντως δεν προκρίνουν το σενάριο της εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη διάθεση στο επενδυτικό κοινό του 51% των μετοχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ