ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ εξέπνευσε το Φεβρουάριο του 2018 και δεν έχει συμφωνηθεί νέα καθώς η διοίκηση της εταιρείας δεν δέχεται τη διατήρηση του τροφείου των 6 ευρώ.

Να σημειωθεί πως η παροχή ημερήσιας σίτισης (τροφείο) ύψους 6 ευρώ στους 11.000 εργαζομένους της ΔΕΗ δόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 2015 και προβλέφθηκε στην προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ.

Μετά από διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος της εταιρείας Εμμανουήλ Παναγιωτάκης πρότεινε στους συνδικαλιστές την κατάργηση του τροφείου σε όσους παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ μεικτά και τη διάθεσή του τροφείου σε εκείνους που αμείβονται με λιγότερα. Αυτοί υπολογίζονται σε 600 σε σύνολο 11.000 εργαζόμενων.

Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει κλίμα έντασης εντός της επιχείρησης, σε μια περίοδο που κυβέρνηση και δανειστές έχουν βάλει πωλητήριο σε τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και στο 17% της επιχείρησης.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Σταθάκη, του Εμμανουήλ Παναγιωτάκη και του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γιώργου Αδαμίδη για τα θέματα της συλλογικής σύμβασης εργασίας και της πώλησης των μονάδων.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε δυνατότητα σύγκλισης απόψεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδης: «Από τη συνάντηση δεν προέκυψε καμία σύγκλιση απόψεων. Επέλεξαν τη σύγκρουση και θα την έχουν». Όπως αναφέρουν πηγές, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι θα κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους με την προκήρυξη απεργιών όταν το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ