ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό στενή εποπτεία και αξιολόγηση 11 ΔΕΚΟ

Υπό στενή εποπτεία και αξιολόγηση 11 ΔΕΚΟ
EUROKINISSI

ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου και ΔΕΘ/HELEXPO τελούν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτές τις ΔΕΚΟ έχει ζητηθεί η υποβολή επιχειρηματικών πλάνων έως το τέλος του μήνα και τρέχει αξιολόγηση των διοικήσεων.

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, όπως είναι η επίσημη ονομασία του Υπερταμείου, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των θυγατρικών της καθώς και τα πλαίσια για την εκμετάλλευση μέσω μίσθωσης ή πώλησης ακινήτων του Δημοσίου.

Στην ΕΕΣΥΠ υπάγονται ως άμεσες θυγατρικές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καθώς και οι «λοιπές θυγατρικές» που περιλαμβάνουν τις συμμετοχές του δημοσίου σε ΔΕΚΟ.

Αυτές είναι και οι εταιρείες που θα πρέπει έως το τέλος του Απριλίου να παρουσιάσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια, ενώ τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων ΔΣ της ΕΕΣΥΠ.

Όπως αναφέρουν πηγές, σε στενή παρακολούθηση από την ΕΕΣΥΠ, χωρίς να αποκλείονται μάλιστα και εξελίξεις σε επίπεδο διοίκησης, βρίσκονται τα ΕΛΤΑ και ο ΟΑΣΑ με τις θυγατρικές του ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

Στις εταιρείες αυτές, όπως προκύπτει και από το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου, διαπιστώνεται η ανάγκη εξορθολογισμού των ελεγχόμενων δαπανών, ο επανασχεδιασμός του οργανωτικού και λειτουργικού μοντέλου, η αντιμετώπιση της εισιτηροδιαφυγής, ενώ για τα ΕΛΤΑ επιπροσθέτως τονίζεται η ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας της εταιρείας, μέσω άμεσων και στοχευμένων ενεργειών. Επίσης στο Υπερταμείο υπάγονται και οι ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Folli Follie Α. Ε., στις οποίες αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας.

Προς μεταβίβαση στην ΕΕΣΥΠ οδεύει και το Ολυμπιακό Κέντρων Αθηνών (ΟΑΚΑ) εφόσον μετατραπεί σε κεφαλαιουχική εταιρεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ