ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Athens Tax Forum 2018: Φορολογία και επιχειρηματικότητα - Ο «ρόλος» των επενδυτών

Athens Tax Forum 2018: Φορολογία και επιχειρηματικότητα - Ο «ρόλος» των επενδυτών

Με εξαιρετικά σημαντικές τοποθετήσεις και μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε από το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το 14o Athens Tax Forum με τον επίκαιρο τίτλο: «Απόδοση Φορολογικής Πολιτικής σε Περιβάλλον Παραοικονομίας», στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, σημείωσε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που η οικονομία θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, να παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει λογικά και αναλογικά στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους, ωστόσο, όπως τόνισε, απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιορισμό της παραοικονομίας. Στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε χαρακτηριστικά, «Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη τόσο για τον φόρο εισοδήματος όσο και για τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους και την ακίνητη περιουσία και παραμένει πρώτη στην Ευρώπη στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, τόνισε ότι το φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να παρεμποδίζει την εν γένει παραγωγικότητα, ούτε να ευνοεί ένα μέρος φορολογουμένων, εις βάρος άλλων. Αντίθετα, υπογράμμισε πως «θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε η δομή και η λειτουργία του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, στην επόμενη ημέρα να είναι τέτοια, που να το καθιστά καταρχήν ανταγωνιστικό. Ταυτόχρονα, σε ότι αφορά την εσωτερική του λειτουργία, οφείλει να διαθέτει τις ανάλογες «αρετές» που εξασφαλίζει η συνέπεια, με τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν ένα σωστό φορολογικό σύστημα».

Το Athens Tax Forum έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο ετήσιο θεσμό φορολογικού ενδιαφέροντος, που στοχεύει να δημιουργήσει συνεδριακό περιβάλλον ελεύθερης και δημιουργικής επικοινωνίας, πρόσφορο να ακουστούν αξιοποιήσιμες απόψεις και θέσεις από κατεξοχήν γνώστες και ειδικούς. Η θεματολογία φέτος, κάλυψε ανοικτά φορολογικά ζητήματα, με προοπτική την ενθάρρυνση εισηγήσεων και συμπερασμάτων, αναφορικά με την αναζήτηση ευφυών και στοχευμένων φορολογικών πολιτικών, για την ολική βελτίωση του φορολογικού μας συστήματος, σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή της ελληνικής οικονομίας, όπου προέχει η ασφαλής μεταπήδηση από την ύφεση στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς, οικονομική μεγέθυνση.

Οι Υπέρμετροι φόροι και οι επιβαρύνσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των θεμάτων που ανέπτυξε ο Ευάγγελος Αμπελιώτης, Πρόεδρος, Abeliotis & Associates.

Ο ρόλος της φορολογίας, στο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και οι προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Κωνσταντίνου Κόλλια, Πρ. Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

«Ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί για ελεγχόμενη αποδοτικότητα της φορολογίας σε κεντρικό και περιφερειακό ορίζοντα», ο βασικός άξονας της συζήτησης όπου συμμετείχε και η Γεωργία Σταματέλου, Partner, Επικεφαλής Φορολογικού Τμήματος, KPMG.

Η Δάφνη Κοζώνη, Δικηγόρος στην Ζέπος και Γιαννόπουλος, αναλύει τις ευθύνες και τις φορολογικές υποχρεώσεις των μελών Διοικητικών Συμβουλίων εταιρειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ