ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως την Παρασκευή θα οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress test

Έως την Παρασκευή θα οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress test
Reuters

Την Πέμπτη το βράδυ ή το αργότερο την Παρασκευή το πρωί θα οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των εν εξελίξει stress test των ελληνικών τραπεζών που επισήμως θα ανακοινωθούν το Σάββατο 5 Μαΐου.

Σήμερα συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, το οποίο θα αποφανθεί για ενδεχόμενες νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα τεστ αντοχής θα ολοκληρωθούν χωρίς αναταράξεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αυτό που διαφαίνεται είναι πως οι όποιες ανάγκες προκύψουν, θα είναι διαχειρίσιμες και θα καλύπτονται -όπου χρειαστεί- από κινήσεις εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου. Αυτές θα περιλαμβάνουν μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού και νέες περικοπές στο κόστος λειτουργίας, με στόχο να περιοριστεί το ρίσκο και να ενισχυθεί η κερδοφορία τους.

Οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και εμφανίζουν αξιόλογη πρόοδο σε όλους τους επιμέρους κρίσιμους τομείς, ήτοι στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στη ρευστότητα, στην αποκλιμάκωση του λειτουργικού τους κόστους και στην ολοκλήρωση των επιχειρησιακών σχεδίων που είχαν συμφωνηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους το 2015.

Να σημειωθεί πως στη σχετική κατάταξη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ως προς το δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι (Common Equity Tier I) η Ελλάδα κατατάσσεται όγδοη στο σύνολο της ευρωζώνης παρά το κεφαλαιακό απόθεμα των 31 δισ. ευρώ που διαθέτουν οι συστημικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι των ελληνικών τραπεζών ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ που διαμορφώνεται στο 13,72%!

Στην κατάταξη με τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες βάσει του Common Equity Tier I την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Φινλανδία με δείκτη 22,38%, ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 20,66%, η Λιθουανία με 19,73%, η Λετονία με δείκτη 18,91%, η Ιρλανδία με μέσο Common Equity Tier I 18,25%, η Σλοβενία με 17,99%, το Βέλγιο με 17,35%, η Ελλάδα με δείκτη 17,01% είναι όγδοη και εν συνεχεία ακολουθούν οι Ολλανδία (15,31%), Κύπρος (15,26%), Γερμανία (15,04%), Γαλλία (13,67%), Αυστρία (13,11%), Ισπανία (12,59%), Μάλτα (12,57%), Ιταλία (10,49%) και η τελευταία η Πορτογαλία με Common Equity Tier I στο 10,22%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ