ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών συνεπών οφειλετών

Ξεμπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών συνεπών οφειλετών
Pixabay

Σε προχωρημένες με τις τράπεζες για την ευκολότερη αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου που έχουν ρυθμίσεις τις υποχρεώσεις τους βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών εξετάζουν ένα μοντέλο που προβλέπει πως εφόσον οι φορολογούμενοι προχωρούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους οι δεσμευμένοι τραπεζικοί τους λογαριασμοί θα ξεπαγώνουν.

Αν και σήμερα η νομοθεσία προβλέπει ότι η άρση επιβληθεισών κατασχέσεων στα χέρια τρίτων (σ.σ.τράπεζες) γίνεται είτε εφόσον εξοφληθεί πλήρως το ποσό για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο είτε εφόσον ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, ωστόσο η ρύθμιση αυτή διέπεται από ειδικά κριτήρια.

Ενδεικτικά ο νομοθέτης προβλέπει πως εφόσον υπάρξει υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, να έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη, η επιβληθείσα κατάσχεση να αφορά αποκλειστικά χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της συγκεκριμένης ρύθμισης οφειλών και να έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ θέλει να καταστήσει αυτή τη διαδικασία «ξεκλειδώματος» του τραπεζικού λογαριασμού των συνεπών οφειλετών πιο απλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ