ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος ερευνούν η ΑΑΔΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα

Ποιες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος ερευνούν η ΑΑΔΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε στενή συνεργασία βρίσκονται η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όπως προκύπτει από στοιχεία της ΑΑΔΕ για τους ελέγχους μεγάλων φοροοφειλετών του Δημοσίου, αλλά και τις έρευνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έστειλε στην ΑΑΔΕ 86 έγγραφα παροχής πληροφοριών που αφορούσαν σε 310 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Συνολικά εκδόθηκαν εντολές ελέγχου για 122 από αυτές τις υποθέσεις και οριστικοποιήθηκαν οι 55 από αυτές. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν από τους φορολογικούς ελέγχους ανήλθαν σε 1,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί έως σήμερα τα 304.722 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, στο πρώτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν αισθητά οι φορολογούμενοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί κατηγορούνται και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3691/2008), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στα τέλη Μαρτίου 2018 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση ήταν 527 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 771 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ