ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό «Νein» σε αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Γερμανικό «Νein» σε αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς. Reuters

Κάθετα αρνητική σε ένα αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εμφανίζεται η Γερμανία, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για το πώς θα εξελιχθεί η σχετική συζήτηση στους κόλπους της ευρωζώνης και ειδικά τι θα γίνει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς έχει εκφράσει ανοικτά την αντίρρηση αυτή, καθώς η γερμανική κυβέρνηση θέλει να συνδέσει την ελάφρυνση χρέους με προϋποθέσεις και κυρίως με αξιολογήσεις.

Επιδίωξη του Βερολίνου είναι ο λεγόμενος «γαλλικός μηχανισμός» που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης να μην ενεργοποιείται αυτόματα– κάτι που θέλουν το ΔΝΤ, ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- , αλλά να είναι πλήρως χειροκίνητος.

Έτσι, σε περίπτωση χαμηλότερης ανάπτυξης δεν θα επιτρέπεται αυτόματα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές της εξυπηρέτησης του χρέους της, αλλά ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους θα ενεργοποιείται μόνον στη βάση μιας τακτικής αξιολόγησης που θα επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα συμμορφώνεται μεταμνημονιακά με μια σειρά από δεσμεύσεις της, όπως εκείνες που σχετίζονται με την τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Αυτό σημαίνει πως οι τυπικοί τριμηνιαίοι έλεγχοι που κάνουν οι θεσμοί στις χώρες που εξέρχονται προγραμμάτων στήριξης (post-programme surveillance) δεν θα είναι καθόλου τυπικοί στην περίπτωση της Ελλάδος, καθώς θα συνδεθούν με την ελάφρυνση του χρέους και κυρίως με μόνιμης φύσης δημοσιονομικά προαπαιτούμενα.

Η στάση της Γερμανίας – αλλά και άλλων χωρών που υιοθετούν την ίδια γραμμή- περιπλέκει το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου το ενδεχόμενο το Ταμείο να βάλει τη σφραγίδα βιωσιμότητάς του στο ελληνικό χρέος.

Σημειώνεται πως ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν έχει δηλώσει πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που θα αποφασιστούν στο τέλος του προγράμματος τουESM πρέπει να είναι «πολύ συγκεκριμένα και αυτόματα» και να μην εξαρτώνται από «επιλεκτικές» πολιτικές αποφάσεις του Eurogroup.

Αυτό άλλωστε αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στο πλαίσιο της παρουσίασης της εξαμηνιαίας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ