ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτική συναίνεση για να αξιοποιηθεί η πρόκληση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Πολιτική συναίνεση για να αξιοποιηθεί η πρόκληση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση συναίνεσαν, στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι μήνυμα – πρόκληση για την επαναβιομηχάνιση της χώρας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης, ανακοίνωσε παρεμβάσεις της Κυβέρνησης σε 4 επίπεδα για την μετάβαση της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Την μετάβαση δηλαδή, όπως υπογράμμισε, σε μια νέα εποχή όπου όλα τα επιμέρους συστήματα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις γραμμές παραγωγής δια-συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους, με κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία να καταλαμβάνει το στοιχείο της διαλειτουργικότητας.

Εκπροσωπώντας την Νέα Δημοκρατία ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Χρίστος Δήμας, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που επιλέγει η Κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στην 4η βιομηχανική επανάσταση είναι στην σωστή κατεύθυνση τόνισε: «Η μετάβαση σε ένα ψηφιακό κράτος είναι αυτονόητη προτεραιότητα για την Νέα Δημοκρατία καθώς εμείς πιστεύουμε πως η Ελλάδα οφείλει να υιοθετήσει άμεσα ένα νέο πλαίσιο πολιτικών που θα μας οδηγήσουν στην 4η βιομηχανική επανάσταση».

Εκπροσωπώντας το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Στέφανος Κομνηνός, δέχτηκε ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση μέσα από ορθές επιλογές προσφέρεται για να γεφυρώσει τον αναγκαίο στόχο για την παραπέρα βιομηχανική προκοπή του τόπου.

Αναλύοντας, ως βασική εισηγήτρια του θέματος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην πολιτική επαναβιομηχάνισης της χώρας, η πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Παιδείας και Κοινοτική Επίτροπος, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να βάλει ως εθνικό στόχο να μπει στην πρωτοπορία της 4ης βιομηχανικής Επανάστασης και να βρεθεί ψηλά στην λίστα με τις τεχνολογικές επιδόσεις όλων των χωρών της γης.

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, κ. Δημήτρης Μαθιός τοποθετώντας την πρόκληση της νέας βιομηχανικής επανάστασης στις ισχυρές προσκλήσεις προς το πολιτικό και οικονομικό φάσμα του τόπου για συναίνεση, εθνική ομοψυχία, πολιτική σταθερότητα και επιμονή στην επαναβιομηχάνιση της χώρας καθώς επεσήμανε ότι η βιομηχανία ως μεγαλύτερος εργοδότης της οικονομίας και ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι έτοιμη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τον επαναπατρισμό των χιλιάδων νέων επιστημόνων και εξειδικευμένων στελεχών που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης από την Ελλάδα.

Τις εργασίες της Γενική Συνέλευση έκλεισε με χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι: «Η βιομηχανία είναι και πάλι σε θέση να αναλάβει το βάρος των ευθυνών της στην πορεία της οικονομίας προς ανάκαμψη και ο δρόμος της 4ης βιομηχανικής Επανάστασης είναι αυτός που προσφέρεται για να πρωταγωνιστήσει και βιομηχανικά η Ελλάδα, ανοίγοντας θετικότατες προοπτικές για τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης

Τα επίπεδα στα οποία ήδη προωθούνται παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, μέσω του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης είναι τα εξής:

Εκπαίδευση:

- Επαναπροσδιορισμός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - ενοποίηση σχολών/τμημάτων, κατάργηση τμημάτων άνευ ουσίας.

- Θέσπιση διετών μεταλυκειακών προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις παραγωγικές ανάγκες μίας περιοχής και οδηγούν στην απόκτηση πιστοποίησης από το οικείο Πανεπιστήμιο (πχ Γαλακτοκομική Ιωαννίνων).

- Περιφερειακά Συμβούλια - σύνδεση των ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικών Ιδρυμάτων με τις τοπικές οικονομίες.

- Μεταπτυχιακά προγράμματα προσανατολισμένα στις ανάγκες της οικονομίας.

- ΕΛΙΔΕΚ - ενίσχυση μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών φοιτητών.

- Επέκταση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του θεσμού της μαθητείας για on the job training.

Χρηματοδότηση:

Για πρώτη φορά και παρά την κρίση οι δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία ξεπέρασαν το 2017 το 1% του ΑΕΠ, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και γνωστοποίησε ότι μέσω του ΕΣΠΑ δρομολογούνται ή υλοποιούνται τα εξής:

- Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ (410 εκατ. ευρώ) για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή της με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις. Οικονομική αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσα από τη συνεργασία και τις συμπράξεις ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

- Δύο νέα προγράμματα - Ψηφιακό Βήμα και Ψηφιακό 'Αλμα (100 εκατ. ευρώ) για την ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ. Προκήρυξη 25 Μαΐου.

Επιπλέον:

- EquiFund (300 εκατ. ευρώ) για την ενίσχυση δυναμικών ΜμΕ και νεοφυών επιχειρήσεων σε κάθε στάδιο ανάπτυξής τους και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Μεγαλύτερο αντίστοιχο ταμείο αυτή την περίοδο στην Ευρώπη. Καθοριστική η συμβολή του στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των startups στη χώρα. Βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας.

- Άλλες παρεμβάσεις στήριξης της καινοτομίας αλλά και παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας πχ προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων σε νέες δεξιότητες.

- Αναπτυξιακός νόμος - προσανατολισμένος στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, έμφαση στις ΜΜΕ, προτεραιότητα οι ΤΠΕ. Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο προκηρύσσεται νέο καθεστώς (100 εκατ. ευρώ) για την προώθηση της καινοτομίας των επιχειρήσεων - χωρίς όριο μεγέθους επιχείρησης (συν νέο καθεστώς για την προώθηση των συνεργειών και των δικτυώσεων - 100 εκατ. ευρώ).

Ψηφιακή Πολιτική:

- Υποδομές στην ευρυζωνικότητα - οπτικές ίνες.

- Την επόμενη πενταετία θα υλοποιηθούν δράσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ (με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους για την προώθηση της ευρυζωνικότητας σε όλη τη χώρα, μέσω έργων ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών υπερ-υψηλής ταχύτητας. Συμπληρωματικά στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να υπερβούν το 1,2 δισ. ευρώ.

- Ξεκινά η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G) στη χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη 5G. To πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά στις πόλεις των Τρικάλων και της Πάτρας.

Στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας:

- τόνωση της καινοτομίας και των επενδύσεων στη βιομηχανία

- προσέγγισης της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη βιομηχανία

- διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για επιχειρήσεις-ΜμΕ

- ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

-αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου.

Ενδεικτικές δράσεις:

- Εθνική Δράση για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας προωθεί τον τριπλό ευρωπαϊκό ενεργειακό στόχο - μείωση 20% εκπομπών αερίων του θερμοκηπίων, αύξηση 20% ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ, 20% αποτελεσματικότερη χρήση ενέργειας.

- Προσαρμογή 50 κρίσιμων ελληνικών βιομηχανιών σε έξυπνα εργοστάσια industry 4.0 (5 εκατ. ευρώ).

- Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας - υπάρχουν ήδη 11 στην Ελλάδα με στόχους την πληροφόρηση, επίδειξη καλών πρακτικών, εκπαίδευση, σχεδιασμό.

- Δημιουργία Εθνικής Ψηφιακής Πλατφόρμας INDUSTRY 4 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας (στόχος η ενημέρωση κυρίως των ΜμΕ για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο).

Ψηφιοποίηση δημόσιας διοίκησης (ενδεικτικές δράσεις):

- Ηλεκτρονική υπογραφή - κατάργηση του χαρτιού, μείωση της γραφειοκρατίας, διαφάνεια, εξοικονόμηση έως και 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

- Ψηφιακό Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ηλεκτρονική κατάθεση δικαιολογητικών με ψηφιακή υπογραφή).

- Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα.

Θεσμικές παρεμβάσεις:

- Απλοποίηση σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων - one stop shops.

- Νέο πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς με ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα μέσα από το οποίο θα γίνεται η αδειοδότηση αλλά και ο έλεγχος των επιχειρήσεων. Θα διατηρείται πλήρες ηλεκτρονικό ιστορικό για κάθε επιχείρηση.

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χρίστος Δήμας

«Η Ελλάδα οφείλει να υιοθετήσει άμεσα ένα νέο πλαίσιο πολιτικών που θα μας οδηγήσουν στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, η μετάβαση σε ένα ψηφιακό κράτος, είναι αυτονόητη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία.

Μέχρι σήμερα, όποιος έχει επιχειρήσει μέχρι σήμερα να μιλήσει με στελέχη του Δημοσίου Τομέα για την ψηφιοποίηση στο Δημόσιο, ακούει παντού το ίδιο πρόβλημα: «τα πληροφοριακά συστήματα δεν κουμπώνουν μεταξύ τους». Δε μπορεί να υπάρξει σύνδεση. Κατά συνέπεια, το ελληνικό κράτος αδυνατεί να εφαρμόσει πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι οποίες σε άλλες χώρες είναι δεδομένες.

Τα περισσότερα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου είναι «τυφλά». Δε χτίστηκαν με λογική διαλειτουργικότητας (interoperability), ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους, αλλά ούτε και προνόησε κανείς ώστε να υπάρχει τρόπος αντιστοίχησης των δεδομένων τους (mapping). Δαπανήθηκαν πολλά κονδύλια προκειμένου να ψηφιοποιηθούν υπηρεσίες, αλλά παρ' όλα αυτά ο πολίτης συνεχίζει να ταλαιπωρείται γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες δε μπορούν να συνδεθούν η μία με την άλλη».

Ο δικός μας στόχος:

Διασύνδεση όλων των υπηρεσιών, ώστε τα δημόσια έγγραφα να τα συγκεντρώνει το Δημόσιο και όχι ο ιδιώτης, μέσω ενός κοινού δικτύου πληροφοριών, προκειμένου σύντομα να μπορέσουμε να φτάσουμε σε:

- Μοναδική καταχώρηση δεδομένων στις δημόσιες υπηρεσίες και αποκλειστικά ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων.

- Διαφάνεια. Κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει οποιαδήποτε στιγμή σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση του.

- Πραγματικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, με ταχεία εισαγωγή ψηφιακών υπογραφών ολοκλήρωση όλων των συστημάτων πληροφορικής (ψηφιακές ταυτότητες, ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα για έναρξη επιχειρήσεων κα.)

Η πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κ. Άννα Διαμαντοπούλου

«Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλάζει με ταχύτητα την οικονομία, την φύση και τους κανόνες εργασίας όπως τους ξέραμε. Αλλάζει τον αγροτικό τομέα φέρνει επανάσταση στη βιομηχανία η οποία δημιουργεί ένα δίδυμο ζεύγος με τις υπηρεσίες, κάνει θαύματα στην υγεία εισέρχεται με μη μετρήσιμο ακόμα τρόπο στην πολιτική και στην προσωπική ζωή του ανθρώπου. 196 χώρες στον πλανήτη οφείλουν να προετοιμάζονται και να οργανώνουν εθνικά προγράμματα μετάβασης που ξεκινούν από το εκπαιδευτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση. H νέα εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης δεν είναι απλά η ψηφιοποίηση και το διαδίκτυο, είναι πλέον οι νέες βιομηχανίες του μέλλοντος η ρομποτική, οι προηγμένες βιοεπιστήμες, η κωδικοποίηση του χρήματος, οι ασφάλειες στον κυβερνοχώρο, τα μεγάλα σύνολα δεδομένων (big data) καθώς και τα γεωπολιτικά, πολιτισμικά και γενεαλογικά πλαίσια μέσα από τα οποία αναδεικνύονται. Τα παραπάνω ενδεικτικά αλλάζουν την οικονομία, την αγορά εργασίας, την υγεία, την παραγωγή στον αγροτικό τομέα, τον τρόπο συναλλαγών, την ασφάλεια των χωρών, αλλά και της προσωπικής ζωής των ανθρώπων, την δημοκρατία, την επικοινωνία της πολιτικής με τους πολίτες. Η Ελλάδα μπορεί να βάλει ως εθνικό στόχο να μπει στην πρωτοπορία της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και να βρεθεί ψηλά, στη λίστα με τις τεχνολογικές επιδόσεις όλων των χωρών της γης. Έχει επιστημονικό προσωπικό, μοναδική δυναμική σε κλάδους όπως ο αγροτικός, η υγεία, ο τουρισμός ανθρώπους με τεχνογνωσία σε όλα τα σημεία του πλανήτη και επειδή είναι πραγματικά πίσω στην ψηφιακή εποχή μπορεί να χτίσει πολύ γρήγορα και οργανωμένα τα απαιτούμενα συστήματα από την αρχή. Αυτός ο στόχος αφορά κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους και τη δουλειά τους, αφορά και αυτούς που έχουν τα προσόντα αλλά και αυτούς που μένουν πίσω. Αυτός ο στόχος θα φέρει πίσω τη γενιά που έφυγε και φεύγει».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός

«Για όλο τον κόσμο η 4η βιομηχανική επανάσταση μπορεί να είναι μόνο πρόκληση. Για την Ελλάδα, εκτός από πρόκληση είναι και ευκαιρία και πρόσκληση. Ευκαιρία να θυμηθούν οι πάντες, επιχειρηματίες και πολιτικοί, ότι όλες οι ανοδικές διαδρομές του τρένου της οικονομίας μας είχαν ως ατμομηχανή την βιομηχανία. Και πρόσκληση να επιστρέψουμε στο ίδιο τρένο, με την ίδια ατμομηχανή. Αυτή της βιομηχανίας. Του μεγαλύτερου εργοδότη της ιδιωτικής οικονομίας. Στην αποκατάσταση των μεγάλων κενών που έφερε η άτολμη πολιτική δεκαετιών στην παραπέρα βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας. Θα ήθελα σήμερα να μεταφέρω προς κάθε κατεύθυνση και κάθε παραλήπτη δύο μηνύματα. Πρώτον να σταματήσουμε να σπαταλάμε τους νέους μας αφήνοντας με τις πολιτικές και τις τακτικές μας τα σύνορα ανοικτά και σε άλλες χώρες την ευκαιρία να τους αξιοποιούν. Δεύτερον να σταματήσουμε να σπαταλάμε τον χρόνο σε βάρος της αποβιομηχάνισης της χώρας. Γιατί την βιομηχανία, στην τεχνολογία, την καινοτομία και γενικά στην παραγωγή έχουν θέση όλοι οι νέοι μας. Αρκεί να συνδέσουμε τις δεξιότητές τους με την παραγωγή. Για την Ελλάδα η πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι η ευκαιρία για το άνοιγμα της βιομηχανίας μας με επίκεντρο την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία. Και με τα αποτελέσματά της όποιας προσπάθειας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την Ευρώπη του μέλλοντος. Έτσι ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, στην Ευρώπη συνδέοντας τις πολιτικές μας και με την κοινωνία. Η επαναβιομηχάνιση αποτελεί όρο επιβίωσης και ανάπτυξης της Ελλάδας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε πορεία σε οικονομικό και δημογραφικό μαρασμό ή στην τεχνολογική περιθωριοποίηση. Οφείλουμε να το αποφύγουμε. Πολύ δε περισσότερο τώρα που το διακρίνουμε σχεδόν καθαρά. Το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι η ευκαιρία μας. Και η βιομηχανία είναι ικανή να το σύρει προς νέους ορίζοντες .Αυτούς που μας οδηγούν τα παγκόσμια μηνύματα στην βιομηχανία και στην ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε ότι ,όπως εκτιμάται, οι 500.000 νέοι που μας έφυγαν κοστίζουν στην Ελλάδα περισσότερα από 17 δις ή 10% του ΑΕΠ, αν λάβει κανείς υπόψη την επένδυση του κράτους και της κοινωνίας στην εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων. Νομίζω πως οφείλουμε να χαρακτηρίσουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση ως επανάσταση ευκαιριών. Και με κέντρο βάρους, ειδικά για την οικονομία μας, τις επενδύσεις να ανοικοδομήσουμε αναπτυξιακούς θεσμούς αμερόληπτη και αποτελεσματική δικαιοσύνη και σταθερό φορολογικό σύστημα. Έχουμε ανάγκη για ένα κράτος που θα ενθαρρύνει και δεν θα τιμωρεί την επιχειρηματικότητα. Ιδίως στους τομείς της έρευνας και των νέων τεχνολογιών. Γιατί Κι αυτό θα είναι το δρομολόγιο του τρένου προσαρμογής της οικονομίας στην 4ης βιομηχανική επανάσταση με την βιομηχανία στην κορυφή του συρμού. Εάν, μετά την κρίση που περνάμε, θέλουμε έναν επόμενο ιστορικό θρίαμβο η χώρα μας οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Είναι ο μόνος τρόπος και για τον επαναπατρισμό όσων εγκατέλειψαν τη χώρα. Των νέων επιστημόνων, των εξειδικευμένων στελεχών. Αλλά και των επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλης Κορκίδης

«Βαθειά μου πεποίθηση είναι πως, η Τεχνητή Νοημοσύνη, όχι μόνο θα μεταλλάξει την Βιομηχανία, αλλά θα δοκιμάσει τις κοινωνικές, πολιτικές, στρατιωτικές και γεωπολιτικές σχέσεις, επαναχαράσσοντας τη σχέση ανθρώπου-μηχανής, μία σχέση που θα είναι περίπλοκη, καθώς δεν θα φέρει μόνο την αντικατάσταση του ανθρώπου από τα ρομπότ, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ τους. Και αυτή η εξέλιξη ανοίγει έναν τεράστιο ορίζοντα φιλοσοφικών και κοινωνικών σχέσεων, που θα εξεταστούν υπό ένα νέο πρίσμα. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην «4η Βιομηχανική Επανάσταση», καθώς είναι ο μόνος τρόπος για τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων, που εγκατέλειψαν τη χώρα μας την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας αυτή την στιγμή η δική μας πάγια θέση έγκειται στο ότι η βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις είναι θέμα που οφείλει να τεθεί σε προτεραιότητα, ενώ παράλληλα απαιτούνται γενναία μέτρα και μεταρρυθμίσεις για την εφαρμογή μιας σταθερής βιομηχανικής πολιτικής. Η επόμενη μέρα ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων πρέπει να «κοιτάει» προς τη Βιομηχανία και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Κατά τη γνώμη μου, η Βιομηχανία είναι και πάλι σε θέση να αναλάβει το βάρος των ευθυνών της στην πορεία της οικονομίας προς την ανάκαμψη, έξω από το στενό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις των μνημονίων και εάν βέβαια, αφεθεί να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον αναπτυξιακής λογικής. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ξεπεραστούν σημερινές παθογένειες όπως τα κριτήρια στο φορολογικό, οι αντιφάσεις στο περιβαλλοντικό και το χωροταξικό, τα κενά στο πολεοδομικό μέχρι και το κυκλοφοριακό, εντός της Αττικής, τα αντικίνητρα στο σύστημα αδειοδοτήσεων, που δεν επιτρέπουν να αποδώσει το επενδυτικό κύμα με πρωταγωνιστική συμμετοχή της βιομηχανίας, σε όλα τα επίπεδα».

Στην κλειστή Συνεδρίαση των Μελών του Συνδέσμου

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός αναφέρθηκε στους στόχους και τις δράσεις του Συνδέσμου ξεχωρίζοντας μεταξύ των επιτευγμάτων την τροπολογία για παράταση του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 μέχρι το τέλος του 2018, την ουσιαστικότερη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών στην έκδοση Βίζας και την προώθηση ενεργειών για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των απλοποιήσεων στις αδειοδοτήσεις.

Η Γενική Γραμματέας, κ. Μαίρη-Ανν Βελλή ανέλυσε όλους τους τομείς δράσεων ανά υπουργείο και τομείς της Διοίκησης παρουσιάζοντας και λεπτομέρειες για τον διάλογο της Διοίκησης του Συνδέσμου προς όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νικόλαος Καραγεωργίου, ως πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης παρουσίασε τους μηχανισμούς κινητικότητας του Δ.Σ. τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Για να καλύψουμε επενδυτικό έλλειμμα 25 δις ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα και να επιστρέψει η συμμετοχή της βιομηχανίας από το σημερινό 8% στα επίπεδα του 25% της ανεπτυγμένης βιομηχανικής Ελλάδας, φρονούμε πως απαιτούνται νέες επενδύσεις 100 δισ. ευρώ άμεσα. Το αργότερο μέσα σε μια 5ετία. Χωρίς βεβαίως να υπολογίζουμε στις ανάγκες μας αυτές και τις επενδύσεις που απαιτούνται για συντήρηση των μονάδων που λειτουργούν ακόμη. Και αυτές οι ανάγκες κοστολογούνται ,ούτε λίγο ούτε πολύ, σε 10 δισ. ευρώ τον χρόνο. Από τα 160 δισ. ευρώ που χρειαζόμαστε έχουμε μόνο 20 δισ. του ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020. Τελειώνουμε όμως με το ΕΣΠΑ και τα τελευταία του 20 δις. Άρα οι ιδιώτες πρέπει να επενδύσουμε 140 δισ. ευρώ όταν η αλήθεια είναι πως η εγχώρια αποταμίευση, λόγω απόσυρσης καταθέσεων και capital controls, δεν «υπόσχεται» Τραπεζική χρηματοδότηση σε έκταση που να εξασφαλίζει ανάπτυξη. Σημειώστε δε ότι επενδύσεις αυτές δεν εντάσσονται σε αυτό που χαρακτηρίζεται ανάπτυξη. Είναι ανάγκη στην οικονομία. Είναι απαραίτητες μόνο για την επαναβιομηχάνισης της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ