ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τραπεζική ενοποίηση στο επίκεντρο του Ecofin

Η τραπεζική ενοποίηση στο επίκεντρο του Ecofin
EPA

Η τραπεζική ενοποίηση και οι αλλαγές στον τομέα της φορολογίας θα απασχολήσουν τις σημερινές εργασίες του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα κληθούν να εγκρίνουν μέτρα που αποσκοπούν να περιορίσουν τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα, ενισχύοντας τους κανόνες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Επίσης, θα αξιολογήσουν εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις των μακροοικονομικών ανισορροπιών και θα συζητήσουν για τις προβλέψεις των συνδεόμενων με τη δημογραφική γήρανση δαπανών στα κράτη μέλη.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει μέτρα για την ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα του ΦΠΑ. Μπορεί επίσης να κληθεί να συμφωνήσει σχετικά με δύο άλλες προτάσεις για τον ΦΠΑ: για μειωμένους συντελεστές για τις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις και για μια προαιρετική αντιστροφή της ευθύνης για την πρόληψη της απάτης.

Το Ecofin αναμένεται επίσης να εγκρίνει οδηγίες που θα καταστήσουν μόνιμο τον ελάχιστο κανονικό συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα, και θα ενισχύσουν τη διαφάνεια όσον αφορά τους φοροτεχνικούς μεσολαβητές.

Τέλος, οι υπουργοί αναμένεται να προβούν σε προσαρμογές του ενωσιακού καταλόγου των μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας σε φορολογικά θέματα και να εγκρίνουν μια τυποποιημένη διάταξη για τη φορολόγηση η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στις συμφωνίες με τρίτες χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ