ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα χάσει 23 δισ. ευρώ πλούτου το 2016

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα χάσει 23 δισ. ευρώ πλούτου το 2016
Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο 1,4%του ΑΕΠ τοποθετεί την ύφεση για το 2015 το υπουργείο Οικονομικών, παρά το ότι ο Προϋπολογισμός που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα από τη Βουλή κάνει λόγο για ύφεση 0% το 2015.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας πριν λίγο στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016» στην Βουλή επικαλούμενος μάλιστα απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε σχετική Κοινοβουλευτική Ερώτηση.

«Πόσο ρεαλιστικός είναι ένας Προϋπολογισμός για τον οποίο ήδη η ΕΛΣΤΑΤ έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τα στοιχεία για την ύφεση;», αναρωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού είναι μετέωρες.

Ο βουλευτής της ΝΔ επικέντρωσε την κροτική του και στο επιχείρημα των κυβερνητικών βουλευτών ότι ο χαμηλότερος δημοσιονομικός στόχος για το 2016 οδηγεί στην αποφυγή μέτρων ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Όπως επεσήμανε ο στόχος της προηγούμενης Κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2016, είχε καταρτισθεί με την παραδοχή ότι το ΑΕΠ θα ήταν στα 197 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος της Κυβέρνησης της Αριστεράς για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, έχει καταρτισθεί με την παραδοχή πως το ΑΕΠ θα είναι στα 174 δισ. ευρώ.

«Η χώρα θα χάσει συνεπώς 23 δισ. ευρώ πλούτου το 2016. Να γιατί επιβάλλονται νέα μέτρα, ύψους 5,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016 πολλαπλάσια μέτρα αυτών που ζητούσαν οι δανειστές πριν από ένα χρόνο, για την επίτευξη πολύ υψηλότερων στόχων», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αυστηρή κριτική άσκησε το στέλεχος της Νέας; Δημοκρατίας και για το αποτέλεσμα όμως της ανακεφαλαιοποίησης, λέγοντας πως με ευθύνη της Κυβέρνησης, κυρίως εξαιτίας καθυστερήσεων και παλινωδιών στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου πραγματοποίησής της, αυτή ήταν εξαιρετικά δυσμενές για τη χώρα, παρά την αποφυγή του «κουρέματος» των καταθέσεων και την μικρότερη, τελικά, δημοσιονομική επιβάρυνση.

«Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες τόσο για την ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όσο και για το αποτέλεσμά της. Πρόκειται για τον ορισμό του «ξεπουλήματος» των ελληνικών τραπεζών, για να χρησιμοποιήσω οικεία σε εσάς έκφραση», είπε απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Καταλήγοντας ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού αποκαλύπτει την Κυβέρνηση της αυτοαποκαλούμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς, αποκαλύπτει την κατάρρευση των ψευδαισθήσεων, που, επί χρόνια, καλλιεργούσε και αποκαλύπτει ότι η αριστερή πολιτική ρητορική και η δήθεν αριστερή κοινωνική ευαισθησία είναι απολύτως κενές περιεχομένου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ