ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν συναινούν οι Γερμανοί στις αξιώσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Δεν συναινούν οι Γερμανοί στις αξιώσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Reuters

Διαφορικές γραμμές για το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχουν οι εταίροι που μετέχουν στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ πλέον οι Γερμανοί φαίνονται διατεθειμένοι να μην υπαναχωρήσουν στις αξιώσεις του Ταμείου για το βάθος της ελάφρυνσής του.

Χθες ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Άχιμ Ποστ, με αφορμή την γενική απεργία στην Ελλάδα ζήτησε να βρεθεί «μια λύση η οποία θα καταστήσει δυνατή την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας και θα ανοίξει για τη χώρα νέες προοπτικές για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». Όπως δήλωσε, «παρόλη την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η γενική απεργία στην Ελλάδα δείχνει πόσο πολύ στενάζουν οι άνθρωποι από τα μέτρα λιτότητας».

Την ίδια στιγμή CDU/ CSU υιοθετούν άλλη γραμμή σε σχέση με το παρελθόν για το εάν θα συμμετέχει το ΔΝΤ στη βοήθεια για την Ελλάδα. Όπως γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης CDU/ CSU απομακρύνεται από την αξίωσή της να συμμετέχει υποχρεωτικά το ΔΝΤ στα δάνεια για την Ελλάδα.

«Σε κάθε περίπτωση η τάση αυτή αποτελεί ένδειξη για το ότι η γερμανική πολιτική για την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει καταστεί περισσότερο ελεύθερη. Κανείς δεν υπαγορεύει πλέον λεπτομερείς όρους λιτότητας, κανείς δεν απειλεί. Αντ’ αυτού και οι δύο πλευρές αναζητούν συμβιβασμούς με διάθεση πραγματιστική. Ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι το να μην ζητηθεί από το ΔΝΤ να συμμετέχει οικονομικά στη βοήθεια με την Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν στον “κορβανά” αρκετά χρήματα που επαρκούν και χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου», γράφει η SZ.

Όπως δήλωσε στην SZ ο εκπρόσωπός της Ένωσης για θέματα δημοσίων οικονομικών, Εκχαρντ Ρέμπεργκ, «στην ουσία δεν υφίσταται ανάγκη και οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου», επισημαίνοντας ότι ούτως ή άλλως τα 86 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί από τον μηχανισμό ESM για την Ελλάδα δεν θα έχουν απορροφηθεί έως τον Αύγουστο.

Με τις δηλώσεις του ο Ρέμπεργκ αποτυπώνει το κλίμα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης. Πολλοί βουλευτές διατηρούν πλέον επιφυλάξεις σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου στη βοήθεια για την Ελλάδα, λόγω των αξιώσεων του Ταμείου για γενναιόδωρες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους.

Αρχικά γινόταν λόγος για ποσό έως και 100 δισ. ευρώ, αν και κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις το Ταμείο δεν αναφέρθηκε και πάλι σε τέτοιο ποσό, καθιστώντας όμως σαφές ότι θεωρεί αναγκαίες τις ουσιώδεις ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους, ώστε η χώρα να διευκολυνθεί να περάσει σε καθεστώς οικονομικής ελευθερίας. «Σύμφωνα με το ΔΝΤ, επενδυτές και αγορές θα πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι αξίζει να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα», γράφει η SZ.

Οι διαπραγματεύσεις, που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου, θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή στο περιθώριο συνάντησης των G7 στον Καναδά. Ωστόσο, θέμα οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου θα είχε νόημα, μόνον εφόσον οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονταν έως τα τέλη Μαΐου.

«Εφόσον το Ταμείο συνεχίσει να επιμένει σε μεγάλες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους ως αντάλλαγμα για την οικονομική του συμμετοχή στο πρόγραμμα, πρόκειται για κάτι που δύσκολα μπορούμε να αποδεχτούμε», είπε ο Εκχαρντ Ρέμπεργκ, προσθέτοντας ότι στο θέμα των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει κάποιο είδος «αυτοματισμού» κι ότι το εάν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα ελαφρύνσεις, είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί στη βάση επικαιροποιημένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους και της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ