ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτική συνεννόηση και μείωση φόρων και εισφορών ζήτησε ο Κ. Κόλλιας

Πολιτική συνεννόηση και μείωση φόρων και εισφορών ζήτησε ο Κ. Κόλλιας
ΟΕΕ

Στην ανάγκη πολιτικής συνεννόησης ώστε να υπάρξει μια κοινή γραμμή στις βασικές οικονομικές πολιτικές της χώρας και ειδικά στο ζήτημα τους χρέους και στη φορολογία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος», που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Κόλλιας τόνισε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κάτι που θα πρέπει να επιδιωχθεί σε συνεννόηση όλων των πολιτικών κομμάτων και πως θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερα μια κοινή γραμμή «από μέσα προς τα έξω», ώστε να διασφαλιστεί η μικρότερη δυνατή εποπτεία μετά το τέλος του Μνημονίου.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιμελητηρίου εστίασε στην ανάγκη αλλαγών στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα. Όπως είπε χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα για φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα ξεπερνά τις υφιστάμενες στρεβλώσεις. «Η ελληνική οικογένεια είναι μια από τις πέντε πλέον φορολογούμενες στον ΟΟΣΑ», είπε και προσέθεσε πως αν και ο φορολογικός συντελεστής είναι σήμερα στο 55%, η αναλογία των εισπράξεων από την άμεση φορολογία μια από τις χειρότερες στον ΟΟΣΑ.

Στη βάση αυτή πρότεινε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, τη μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 20%, τη σύνδεση των ταμειακών με τα τερματικά της εφορίας, κ.α.. «Χρειάζεται να κάτσουμε όλοι μαζί και να συμφωνήσουμε σε ένα φορολογικό σύστημα που θα μείνει αμετάβλητο για μια περίπου πενταετία», είπε.

Ο κ. Κόλλιας σημείωσε πως και η δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Στη βάση αυτή κατέθεσε την πρόταση του ΟΕΕ για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος, όπως αυτή έχει καταρτιστεί από ειδική επιστημονική επιτροπή.

Αυτή η πρόταση προβλέπει τρία ταμεία κύριας ασφάλισης, μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών καθώς και ένα ταμείο επικούρησης και εφάπαξ με δύο αυτοτελείς κλάδους, ένα μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μονό τα χρόνια ασφάλισης, ούτε μόνο το εισόδημα, αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους, εισοδηματικό «ταβάνι» 50% στο σύνολο των φόρων και εισφορών που καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας και τη διατήρηση των ποσοστών αναπλήρωσης σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην υφίστανται τόσο οι νέοι όσο και οι παλαιοί εργαζόμενοι σημαντική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου εξερχόμενοι από την αγορά εργασίας και εισερχόμενοι στο συνταξιοδοτικό βίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ