ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάιο

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάιο
Pixabay

Άνοδο κατέγραψε τον Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, παρά το γεγονός ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υπεχώρησε.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε τον Μάιο στις 104,2 μονάδες, από 103,6 τον Απρίλιο, επανερχόμενος στο επίπεδο του Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες και τις κατασκευές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΙΟΒΕ η άνοδος του δείκτη είναι συμβατή με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, όπου καταγράφεται συνολικά ήπια μεγέθυνση, με σχετικά ισχυρότερη δυναμική στους εξωστρεφείς κλάδους. Στην πλευρά των νοικοκυριών, η σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε χαμηλά επίπεδα και η προοπτική για πιέσεις στα επίπεδα των συντάξεων και φορολογίας είναι εύλογο πως λειτουργεί αρνητικά, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας.

«Συνολικά, καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, η οικονομία κινείται σε θετικό, αν και ήπιο ρυθμό ανάπτυξης. Πολύ σημαντικές αβεβαιότητες όμως παραμένουν τόσο για τους ακριβείς όρους εξόδου από το πρόγραμμα όσο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και, συνολικά, για το αν η οικονομία μπορεί να τεθεί σε πορεία σύγκλισης προς τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους», σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Παράλληλα, προειδοποιεί πως το πλαίσιο αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, η προαιρετική δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι σημαντικά ζητήματα για τα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. «Ενδεχόμενες σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων πιθανώς θα επηρεάσουν επίσης τις οικονομικές προσδοκίες κατά τους επόμενους μήνες», τονίζει με νόημα.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ οι επιμέρους δείκτες το Μάιο διαμορφώθηκαν ως εξής:

- Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και εκείνες για την απασχόληση βελτιώνονται.

- Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύονται, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της επιδεινώνονται ελαφρά.

- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται σημαντικά, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται, όμως ο δείκτης του ύψους των αποθεμάτων αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει λιγότερες ρευστοποιήσεις.

- Στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνεται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητες.

- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Μάιο χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Απρίλιο, στις -51 (από -48,8) μονάδες με την επιδείνωση των προσδοκιών να προέρχεται κυρίως από τις προβλέψεις για την κατάσταση της χώρας, καθώς στις υπόλοιπες παραμέτρους του δείκτη δε σημειώνονται ιδιαίτερες μεταβολές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ