ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπήρχε απόφαση έκδοσης νέου ομολόγου

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπήρχε απόφαση έκδοσης νέου ομολόγου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JENS BUETTNER

«Για να υπάρξει απόφαση αναβολής, πρέπει να έχει υπάρξει απόφαση έκδοσης. Τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ», ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που έκανε λόγο για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταθέσει τις εκδόσεις ομολόγων που προγραμμάτιζε λόγω του αυξημένου πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία, ο οποίος έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει ακόμη πως «ο ΟΔΔΗΧ έχει τη γενική εντολή από την κυβέρνηση ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι να κάνει-όπως έχει ήδη κάνει-δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου».

Η κυβέρνηση, καταλήγει η ανακοίνωση, «δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Τι ανέφερε το δημοσίευμα

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Αθήνα επιθυμούσε να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου, πιθανότητα στην πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου μετά από 10 χρόνια, αυτό το καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους, το σχέδιο αυτό μάλλον θα πρέπει να περιμένει έως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα, όπως ελπίζει, θα έχει διασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

«Εξετάσαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν το τέλος του προγράμματος στήριξης, αλλά μετά την πρόσφατη αναταραχή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», ανέφερε συγκεκριμένα ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές ομολόγων δύο φορές τους τελευταίους 12 μήνες, με την έκδοση επταετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και την έκδοση πενταετούς τον Ιούλιο του 2017. Όπως αναφέρει το Reuters, την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησε αναταραχή στις αγορές καθώς τα δύο αντισυστημικά κόμματα της Ιταλίας προσπαθούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό οδήγησε την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου πάνω από το 4,5%.

Το πρακτορείο προσθέτει πως η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με αποπληρωμές χρέους ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ πριν το τέλος του 2019, με αξιωματούχους να λένε ότι η χώρα μπορεί εύκολα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2020, χωρίς καμία ομολογιακή έκδοση, λόγω του μαξιλαριού ρευστότητας που δημιουργεί.

«Διαθέτοντας ένα ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε τη περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος για να κάνουμε την επόμενη κίνηση» ανέφερε αξιωματούχος, προσθέτοντας πως ενδιάμεσα θα υπάρξει και η απόφαση της ευρωζώνης για την ελάφρυνση τους χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ