Το ΔΝΤ θα παραμείνει ενεργό στην Ελλάδα ακόμη και χωρίς πρόγραμμα
Πηγή: IMF Staff Photograph

Στην αποσαφήνιση πως ακόμη και υπό το σενάριο που το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην Ελλάδα, προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του ΔΝΤ ο Ράις απεκάλυψε πως η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα μετάσχει στο Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου. Ο Ράις ανέφερε πως η Κριστίν Λαγκάρντ συνηθίζει να παρευρίσκεται στο συγκεκριμένο Eurogroup του Λουξεμβούργου, καθώς παρουσιάζει εκεί την έκθεση του Ταμείου για τις προοπτικές της ευρωζώνης στους υπουργούς Οικονομικών της περιοχής.

Ο Ράις άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Όπως είπε, οι συζητήσεις συνεχίζονται για ένα πρόγραμμα που θα εμπεριέχει τις κατάλληλες πολιτικές και την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την προοπτική ενός χρηματοδοτικού προγράμματος που θα διασφαλίζει την πρέπουσα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο ακολουθώντας τους δικούς του κανόνες επιδιώκει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Θέλοντας να δείξει πως οι προσπάθειες είναι σε πλήρη εξέλιξη είπε πως σήμερα στο Παρίσι διεξήχθη ένα νέο Washington Group με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και του Πίτερ Ντόλμαν του επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα. «Είμαστε ενεργά δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως ακόμη και υπό το σενάριο που το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα- προγραμματικής παρακολούθησης, της έκθεσης του άρθρου 4 και των τακτικών διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Για το ζήτημα της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ ο Ράις επιβεβαίωσε πως το Ταμείο θα συμπεριλάβει την ανάλυση αυτή στην έκθεση του άρθρου 4 που θα καταρτίσει για την Ελλάδα και την οποία θα δημοσιοποιήσει στο προσεχές διάστημα. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα εμπεριέχεται στην έκθεση, καθώς είναι ένα κομμάτι της αξιολόγησης», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν το θέμα της Ελλάδος και συγκεκριμένα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει τη συνοδό των ηγετών της G7  στον Καναδά ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. «Δεν έχω κάποια ενημέρωση για το εάν στο G7 θα γίνει συζήτηση για την Ελλάδα», είπε.

Διαβάστε επίσης