ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολογούνται τον Οκτώβριο οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος

Αξιολογούνται τον Οκτώβριο οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος
Shutterstock Stock Photos

Στο δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου 2018 η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) για τις επιδόσεις της στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η «Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης» είναι μία ανεξάρτητη μονάδα που συγκροτήθηκε το 1989 και εξυπηρετείται γραμματειακά από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Είναι ο φορέας από τον οποίον προέρχονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σκοπός της FATF, είναι αφενός η καθιέρωση διεθνών προτύπων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αφετέρου η των προτύπων από τα κράτη –μέλη. Στη βάση αυτή η FATF ελέγχει και αξιολογεί την εφαρμογή των προτύπων σε διεθνές επίπεδο και κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Η χώρα μας από το 2011 είναι στην «πρώτη κατηγορία» της FATF, δεδομένου ότι εφαρμόζει τα διεθνή πρότυπα της με συνέπεια και καταγράφει θετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Προκειμένου να διασφαλίσει ότι στην αξιολόγηση του Οκτωβρίου η Ελλάδα θα είναι επαρκώς προετοιμασμένη, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη συγκρότηση πολυμελούς ομάδας εργασίας που θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η χώρα μας να αποσπάσει μια ακόμη θετική βαθμολογία από τη FATF.

Η 22μελής ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, από στελέχη της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, του ΣΔΟΕ, της ΑΑΔΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΛΤΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, του ΚΕΜΕΑ, της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και της Ελληνικής Αστυνομίας θα έχει ως συντονιστής τον Ευστάθιο Τσίρμπα, Διευθυντή της Α΄ Μονάδας της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Βασικό έργο της ομάδας εργασίας είναι η προετοιμασία των εμπλεκομένων φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για την αξιολόγηση της FATF, η κατάρτιση στην αγγλική γλώσσα, η επεξεργασία, η ομογενοποίηση, η επιμέλεια και ο έλεγχος των δελτίων τεχνικής συμμόρφωσης και των δελτίων αποτελεσματικότητας ανά φορέα και η παροχή συνδρομής στους φορείς για την έγκαιρη αποστολή των απαντήσεων στους αξιολογητές.

Προς το σκοπό αυτό ο συντονιστής και τα μέλη της ομάδας εργασίας θα μπορούν να ζητούν πληροφορίες από τα υπουργεία, τις υπηρεσιακές μονάδες, της ανεξάρτητες αρχές ή τα νομικά πρόσωπα στις οποίες υπηρετούν, ασκούν καθήκοντα ή παρέχουν υπηρεσίες, οι δε ερωτώμενες υπηρεσίες, αρχές ή πρόσωπα οφείλουν, κατά λόγο αρμοδιότητας, να χορηγούν οποιαδήποτε σχετιζόμενα με το έργο της ομάδας στοιχεία, στατιστικά δεδομένα και λοιπές πληροφορίες, τηρουμένων εν προκειμένω των σχετικών διατάξεων περί εμπιστευτικότητας ή απορρήτου.

Τέλος, στοιχεία και πληροφορίες δύναται επίσης να ζητάει ο συντονιστής της ομάδας και από τρίτες αρχές, μη συμμετέχουσες στην ομάδα, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ