ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα χρειάζεται ενισχυμένη εποπτεία

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα χρειάζεται ενισχυμένη εποπτεία
REUTERS/Francois Lenoir

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πρέπει να «εφεύρουν» έναν τρόπο, που να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις, μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης τον Αύγουστο. Αυτό τονίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη περίπτωση».

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτιμά πως θα ήταν λάθος να προσποιηθούμε πως η περίπτωση της Ελλάδας είναι ακριβώς ίδια με εκείνες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, που επίσης έλαβαν πακέτα διάσωσης.

«Δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε ένα “μεταμφιεσμένο” τέταρτο πρόγραμμα. Δεν θέλω η τρόικα ή οι θεσμοί να επισκέπτονται την Αθήνα απλώς με άλλο… κοστούμι», τονίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί σημειώνοντας πως είναι απαραίτητη μια «ενισχυμένη εποπτεία». «Προφανώς θα πρέπει να παρακολουθούμε θέματα καθοριστικής στρατηγικής σημασίας με αρκετά λεπτομερείς δεσμεύσεις», ανέφερε σχετικά, με το Politico να συμπληρώνει πως οι λεπτομέρειες αυτής της εποπτείας θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Όλοι συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για μια κανονική συνεδρίαση, όμως δεν είναι. Φανταστείτε να μην καταφέρουμε να βρούμε μια λύση την Πέμπτη. Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλναμε στη σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου», τόνισε ο Μοσκοβισί, και σε μια προσπάθεια να μην υποτιμηθεί η σημασία της συνεδρίασης επεσήμανε: «Το θέμα δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε τα βασικά υλικά που χρειάζονται για να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα».

Μεταξύ των ζητημάτων που τίθενται στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup είναι το μέγεθος της τελευταίας δόσης για την Ελλάδα, που εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 10-15 δισ. ευρώ, αλλά και η επαναγορά κάποιων ακριβών δανείων, όπως εκείνα του ΔΝΤ, για να κρατηθεί χαμηλά το χρηματοδοτικό κόστος, αναφέρεται στο δημοσίευμα, με τον Επίτροπο να σχολιάζει πως «τα 15 δισ. είναι πολύ πιο πειστικά από τα 10 δισ. και είναι πιο εύκολο να επαναγοράσεις με περισσότερα χρήματα από ότι με λιγότερα», εκτιμώντς πως αυτό είναι ένα νούμερο που θα καθοριστεί την τελευταία στιγμή.

Αναφερόμενος στον τρόπο που θα γίνει η επιμήκυνση στην ωρίμανση των δανείων, ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για την ανάγκη μέτρων που θα είναι ουσιώδη και όχι γελοία. «Κάποιοι μιλούν για 15 χρόνια, κάποιοι για επτά, άλλοι για δέκα. Τα διπλά ψηφία είναι καλύτερα από τα μονά», σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ