ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το ρόλο της Fosun στην υπόθεση της Folli Follie

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το ρόλο της Fosun στην υπόθεση της Folli Follie
facebook

Ο ρόλος της κινεζικής Fosun στην υπόθεση της Folli Follie έχει το τελευταίο δίμηνο εγείρει πολλά ερωτήματα και πλέον φαίνεται πως απασχολεί και τις αρμόδιες Aρχές.

Η Fosun είχε το 2011 αποκτήσει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης το 9,5% της Folli Follie με τιμή 13,30 ευρώ ανά μετοχή. Έκτοτε εκπροσωπείτο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Folli και μάλιστα σε ανώτερο επίπεδο, καθώς ο Qian Jiannong, αντιπρόεδρος της Fosun International και επικεφαλής της Fosun's Tourism & Cultural Group κατείχε θέση μη εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης.

Αν και κανείς θα θεωρούσε αυτονόητο πως μια επενδυτική εταιρεία θα είχε ενεργή ανάμειξη και άγρυπνο μάτι στη διοίκηση μιας επιχείρησης στην οποία έχει τοποθετήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτό φαίνεται πως δεν συνέβη στην περίπτωση της Fosun International και του αντιπρόεδρου της Qian Jiannong.

Από την αλληλουχία των γεγονότων προκύπτει πως η Fosun «αντιλήφθηκε» την κατάσταση της Folli Follie αρκετά μετά τις καταγγελίες του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management. Είναι ενδεικτικό πως μετά τις αποκαλύψεις του QCM ο κινεζικός όμιλος αύξησε το ποσοστό του στην Folli Follie στο 16,37%, από 13,89%, παρέχοντας στήριξη στην καταρρέουσα μετοχή της ελληνικής εισηγμένης, εξέλιξη που παρέσυρε μάλιστα και πολλούς μικροεπενδύτες.

Κατά πληροφορίες, οι αγορές αυτές έγιναν υπό το βάρος των διαβεβαιώσεων της οικογένειας Κουτσολιούτσου πως δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας και πως η μετοχή είχε στοχοποιηθεί από κερδοσκόπους.

Μάλιστα, η ίδια η Fosun απεκάλυψε πως το Διοικητικό της Συμβούλιο εξέτασε στις 4 Μαΐου την έκθεση του αμερικάνικου fund, τα ερωτήματα της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τις ανακοινώσεις που εξέδωσε η Folli Follie και στη βάση των δεδομένων αυτών εξέφρασε την άποψη πως ορισμένες παρατηρήσεις της Quintessential Capital ήταν απλώς «εικασίες». Μάλιστα, κατά την Fοsun «αφότου έλαβε υπόψη τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Folli Follie, τις οικονομικές της ανακοινώσεις, την άνω των 20 ετών διαδρομή της ως εισηγμένης και την εμπιστοσύνη της εταιρείας στον μεγαλομέτοχο της και στην διοίκηση», αύξησε το μερίδιο της μεταξύ 8 Μαΐου και 11 Μάιου από το 13,89% στο 16,37%.

Στις 17 Μαΐου όμως η Fοsun υπό το βάρος των συνεχομένων ερευνών και δημοσιευμάτων και θορυβημένη από ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έστειλε έγγραφο ερωτημάτων (enquiry letter) στη Folli Follie ζητώντας διευκρινήσεις και εξηγήσεις αναφορικά με την υπόθεση. Το enquiry letter το κοινοποίησε μάλιστα ο ίδιος ο Qian Jiannong ζητώντας «εξηγήσεις και άμεσες διευκρινήσεις». Μετά από την εξέλιξη αυτή η κινεζική φίρμα «πάγωσε» τα πάντα και πρότεινε σε μετόχους της και δυνητικούς επενδυτές «να είναι προσεκτικοί» στον χειρισμό μετοχών της Folli Follie.

Τα ερωτήματα

Ένα από τα ζητήματα που έχουν εγερθεί εκ μέρους της αγοράς είναι το πότε η Fosun πληροφορήθηκε τις ενέργειες του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management. Αυτό διότι στις 24 Απριλίου - δέκα ημέρες πριν τις ανακοινώσεις του QCM- πέρασε αιφνιδίως στην πορτογαλική θυγατρική της ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade-Companhia de Seguros το 10% της συμμετοχής της στη Folli, κρατώντας μόλις το 3,8% στα δικά της βιβλία. Γιατί έγινε η κίνηση αυτή και εάν είχε υπάρξει κάποια προειδοποίηση για τις κινήσεις της Quintessential Capital Μanagement κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει.

Αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας ερώτημα σε σχέση με τις κινήσεις της Fosun στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli στις 25 Μαΐου. Πέραν από την αντικατάσταση του Qian Jiannong από τον Haolei (George) Zhang, τον επικεφαλής του ομίλου στην Ελλάδα, η κινεζική επενδυτική φίρμα δεν έκανε καμία άλλη κίνηση.

Η αγορά ανέμενε πως διαθέτοντας το 16,37% των μετοχών της Folli Follie ο κινεζικός όμιλος θα συγκαλούσε έκτακτη γενική συνέλευση και θα ζητούσε εξηγήσεις από τη διοίκηση Κουτσολιούτσου για την αδυναμία της να παράσχει στοιχειώδη στοιχεία στις Αρχές. Άλλωστε λόγω αυτής της αδυναμίας η Fosun βρίσκεται σήμερα σε θέση να μην γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι με τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που επένδυσε στη Folli.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Δεδομένου ότι οι αποφάσεις που έλαβε στις 4 Μαΐου η Διοίκηση της Fosun για στήριξη της μετοχής της Folli στηρίχθηκαν σε προφανώς «παραπλανητική» ενημέρωση, θα ανέμενε ξανά κανείς πως η εταιρεία θα κινείτο δικαστικά σε βάρος εκείνων που την παραπλάνησαν. Αλλά ούτε αυτό συνέβη. Πέραν της «καρατόμησης» του Qian Jiannong δεν υπήρξε κάποια κατάθεσης αγωγής ή δικαστικής προσφυγής παρά το ότι η επενδυτική φίρμα έχει έννομο συμφέρον να το πράξει(σ.σ. διαθέτει 11 εκατομμύρια μετοχές της Folli, η αξία των οποίων σήμερα είναι άγνωστη, καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να αποτιμηθεί λογιστικά).

Η στάση που έχει κρατήσει ο κινεζικός όμιλος τις τελευταίες 30 ημέρες έναντι των πεπραγμένων της διοίκησης Κουτσολιούτσου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των εποπτικών Αρχών και φορέων της αγοράς και κατά πληροφορίες αναμένεται να διερευνηθεί περαιτέρω. Ειδικά λόγω του ότι η εδρεύουσα στη Σαγκάη Fosun απετέλεσε τα τελευταία χρόνια κατά κάποιους το «περίβλημα προστασίας» που χρησιμοποίησε η Διοίκηση της Folli για να αντικρούσει ανησυχίες επενδυτών και αναλυτών για νούμερα που «δεν έβγαιναν».

Κυρίως η παρουσία της Fosun αποτέλεσε τον «κράχτη» ή μια «υποσυνείδητη» διασφάλιση για τους ομολογιούχους της Folli Folie που επένδυαν τα λεφτά τους στις εκδόσεις της εισηγμένης με τη σκέψη ότι το ίδιο έχει κάνει και ένας τεράστιος επενδυτικός όμιλος.

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η παρουσία του «ισχυρού μετόχου» που όλοι θεωρούσαν πως ήταν «πανόπτης» των δραστηριοτήτων της Folli Folie στην Ασία, λειτουργούσε επί σειρά ετών καθησυχαστικά για την αγορά, έως ότου εμφανίσθηκε το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management και έδειξε πως δεν υπάρχει «Ασιάτης Ιππότης», αλλά στην καλύτερη περίπτωση ακόμη ένας παραπλανημένος μέτοχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ