ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Folli Follie: Αντιμέτωπη με μεγάλα πρόστιμα και με τον εισαγγελέα η οικογένεια Κουτσολιούτσου

Folli Follie: Αντιμέτωπη με μεγάλα πρόστιμα και με τον εισαγγελέα η οικογένεια Κουτσολιούτσου
Facebook

Για χειραγώγηση αγοράς κατηγορεί πλέον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη Διοίκηση της Folli Follie στη βάση του ν. 3340/2005 και στο πλαίσιο αυτό έχει καλέσει την εισηγμένη να παρουσιάσει τις θέσεις της μέσω υπομνήματος έως την Παρασκευή 6 Ιουλίου.

Εάν δεν τεκμηριώσει τις θέσεις της και δεν προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν το αντίθετο, η οικογένεια Κουτσολιούτσου θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα πρόστιμα και με τον εισαγγελέα. Ουσιαστικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στηρίζει την κατηγορία για χειραγώγηση της αγοράς στην περίπτωση δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του ν. 3340/2005 που αναφέρει πως συμπεριφορές που συνιστούν χειραγώγηση της αγοράς αποτελούν «η διάδοση ψευδών, ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών από μέλη του διοικητικού συμβουλίου εταιριών, μέσω των ετήσιων ή περιοδικών οικονομικών καταστάσεων, των ενημερωτικών δελτίων ή άλλων δημοσιευμάτων».

Να σημειωθεί πως από τα έως μέχρι σήμερα στοιχεία η Folli Follie έχει πράγματι παραπλανήσει το επενδυτικό κοινό με ψεύδη στοιχεία που δεν τεκμηριώνονται. Σύμφωνα με τον νόμο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν προβεί στην επιβολή των κυρώσεων ή στη λήψη των μέτρων που προβλέπονται καλεί τον φερόμενο ως παραβάτη να εκφράσει τις απόψεις του εγγράφως για την αποδιδόμενη σε αυτόν παράβαση.

Ο παραβάτης έχει το δικαίωμα να λάβει γνώση της έκθεσης ελέγχου κατά το μέρος που τον αφορά. Η διαδικασία αυτή όπως προαναφέρθηκε θα πρέπει να ολοκληρωθεί για τη Διοίκηση της Folli έως την Παρασκευή. Κατά την επιμέτρηση των προστίμων που επιβάλλονται λαμβάνονται υπόψη η αξία των παράνομων συναλλαγών, το τυχόν επιτευχθέν οικονομικό όφελος, η επίπτωση της παράβασης στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στη διάχυση ορθής και έγκυρης πληροφόρησης στο επενδυτικό κοινό, ο βαθμός συνεργασίας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά το στάδιο διερεύνησης, έρευνας-ελέγχου από την τελευταία, οι ανάγκες της ειδικής και γενικής πρόληψης και η τυχόν καθ' υποτροπή τέλεση παραβάσεων του παρόντος νόμου και της λοιπής νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά.

Να σημειωθεί πως εάν οι εξηγήσεις της Folli δεν ικανοποιήσουν την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς εκείνη θα επιβάλλει πρόστιμο ύψους από 10.000 μέχρι 2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δεδομένου ότι η Folli έχει έως σήμερα παρακωλύσει την παροχή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των στοιχείων που χρειαζόταν η Αρχή η Επιτροπή μπορεί να της επιβάλλει προσθετό πρόστιμο ύψους από 3.000 μέχρι 500.000 ευρώ.

Παράλληλα, στη βάση του ν. 4443/2016 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποχρεούται να υποβάλει στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών μηνυτήρια αναφορά, με την οποία θα ανακοινώνεται και η τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης από την Folli Follie.

Να σημειωθεί πως οι διαδικασίες αυτές είναι ανεξάρτητες από το αίτημα για διαχειριστικό έλεγχο στην Folli Follie που έστειλε ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με επίκληση το άρθρο 40 του ν. 2190/1920.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ