ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίτερ Σπίγκελ: Ο Τσίπρας έβγαλε την Ελλάδα από την εποχή των Μνημονίων

Πίτερ Σπίγκελ: Ο Τσίπρας έβγαλε την Ελλάδα από την εποχή των Μνημονίων
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στην αναφορά πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που έβγαλε την Ελλάδα από την εποχή των προγραμμάτων διάσωσης, αλλά και την εκτίμηση πως η πρόσφατη συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής προχώρησε ο διευθυντής σύνταξης των Financial Times και βετεράνος της ελληνικής κρίσης Πίτερ Σπίγκελ.

«Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό η πρόσφατη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους να είναι ανεπαρκής. Δεν υπάρχουν παραδείγματα στη σύγχρονη Ιστορία οποιασδήποτε χώρας που να άντεξε το μέγεθος των πλεονασμάτων που απαιτούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας. Δεν κατηγορώ τον Τσίπρα γι’ αυτό. Οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τη Γερμανία, επέμειναν πως έτσι πρέπει να γίνει, παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα και με τα τρία ελληνικά προγράμματα: τα μη ρεαλιστικά γερμανικά αιτήματα», ανέφερε μιλώντας στα Νέα.

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας ειλικρινά να ισχυρίζεται ότι «έβγαλε την Ελλάδα από τα Μνημόνια» ο Αμερικανός δημοσιογράφος απάντησε ως εξής:

«Όχι, δεν μπορεί. Δεν θα έπρεπε να υποτιμάμε τον ρόλο που έπαιξε ο Τσίπρας στο να βγάλει την Ελλάδα από την εποχή των προγραμμάτων διάσωσης. Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και θα πρέπει να του αναγνωριστεί ότι το κατάφερε. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωριστούν δύο ακόμα πράγματα: πρώτον, η στρατηγική του το 2015 χειροτέρεψε τα πράγματα. Αν δεν διαπραγματευόταν τόσο άσχημα τότε, η εποχή των προγραμμάτων θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα. Δεύτερον, η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνει οικονομική ανεξαρτησία. Αυτό σημαίνει λιτότητα για όσο μπορούμε να προβλέψουμε. Αυτό είναι λάθος, για το οποίο εγώ κατηγορώ κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ο Σπίγκελ τονίζει πως αυτό ήταν πάντα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για οποιαδήποτε κυβέρνηση, είτε πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ.

«Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία εφάρμοσαν τα δικά τους μεταρρυθμιστικά προγράμματα και τώρα βρίσκονται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης. Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες και πολύ πιο ριζικές, γι’ αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοστούν. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή έχει μείνει πίσω», υπογράμμισε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ