ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσγειώνει τις προσδοκίες για συμμετοχή της Ελλάδος στο QE o Μάριο Ντράγκι

Προσγειώνει τις προσδοκίες για συμμετοχή της Ελλάδος στο QE o Μάριο Ντράγκι
REUTERS/Francois Lenoir

Προσγείωσε τις προσδοκίες για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο επικεφαλής της EKT Μάριο Ντράγκι, καθώς μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει βιώσιμο χρέος και το να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα στις πράξεις νομισματικής χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας.

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο ο Μάριο Ντράγκι περιέγραψε τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αρχικά ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου θα απωλέσει την «παρέκκλιση» (waiver) που εφαρμόζει η ΕΚΤ και στη βάση της οποίας δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. «Η τρέχουσα μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver», είπε και διευκρίνισε πως η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE μετά το τέλος του προγράμματος μόνο αν έχει waiver. Στο σημείο αυτό είπε πως πέραν του waiver απαιτείται ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που να δείχνει πως το χρέος είναι βιώσιμο και πως η διαχείριση κινδύνου είναι εντός ορίων.

Χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε τα εξής: «Επί του παρόντος η Ελλάδα διαθέτει waiver και έτσι το λογικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: μετά από αυτά που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup με τα διάφορα μέτρα, μπορεί να ενταχθεί τώρα η Ελλάδα στο QE, ενώ το πρόγραμμα είναι ακόμη σε ισχύ; Το θέμα είναι ότι πριν κάνουμε την δική μας ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να περιμένουμε τα διάφορα κοινοβούλια τα οποία πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup και μετά πρέπει να περιμένουμε και την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ