ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιωματούχος ευρωζώνης: Η Ελλάδα να φερθεί έξυπνα στο ζήτημα των συντάξεων

Αξιωματούχος ευρωζώνης: Η Ελλάδα να φερθεί έξυπνα στο ζήτημα των συντάξεων
Reuters/COSTAS BALTAS

Το μήνυμα ότι δεν είναι συνετό από την Ελλάδα να συζητά αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό εξέπεμψε σήμερα από τις Βρυξέλλες αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη μεθαυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στο οποίο η Ελλάδα είναι εκτός ατζέντας, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ερωτήθηκε και απάντησε και για το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφορικά με τις συντάξεις ο ανώτερος αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση το προέδρου του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα πως η μείωση τους είναι συμφωνημένη και δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα.

«Για μένα συνεχίζει και είναι μια από τις δεσμεύσεις του προγράμματος (...) Αν και υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία, προς το παρόν καλό θα ήταν η Ελλάδα να μην συζητά αλλαγές (…) Καλό θα είναι να φερθούν έξυπνα», ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείς για το εάν οι θεσμοί ήταν ενήμεροι για τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο ηγετών της ευρωζώνης για μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά της Ελλάδος για τις αρχές του 2019.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Ελληνική πλευρά δεν είχε ενημερώσει ούτε τους θεσμούς ούτε το Eurogroup, αλλά προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους για το ζήτημα λέγοντας πως «δεν ήταν κρίσιμο» και πως το μόνον που απαιτείται είναι μια αλλαγής στην έκθεση συμμόρφωσης και στο συμπληρωματικό Μνημόνιο. Ξεκαθάρισε πάντως πως αυτό δεν θα καθυστερήσει την απόφαση που αναμένεται να λάβει ο ΕSM την Παρασκευή για την εκταμίευση της mega- δόσης των 15 δισ. ευρώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ