ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κληρώνει σήμερα για το νέο CEO της Εθνικής Τράπεζας

Κληρώνει σήμερα για το νέο CEO της Εθνικής Τράπεζας
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Καθοριστική θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη διαδικασία εκλογής του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων (Nomination Committee) της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να καταθέσει στο ΤΧΣ - το βασικό μέτοχο του ιδρύματος με ποσοστό 40% - μόνον έναν προτεινόμενο υποψήφιο για τη θέση του CEO.

Πρόκειται για τον αναπληρωτή CEO της Εθνικής Παύλο Μυλωνά, ο οποίος φέρεται να στηρίζεται από όλο το ΔΣ της τράπεζας και το σύνολο του προσωπικού του ιδρύματος.

Ωστόσο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρεται να επιθυμεί για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας ένα τραπεζίτη με ειδικό βάρος που θα μπορεί να δώσει ώθηση και προοπτικές στην τράπεζα.

Προς το σκοπό αυτό ανακοίνωσε στις 11 Ιουλίου πως αναμένει από το Nomination Committee της Εθνικής «μια σαφή περιγραφή της διαδικασίας και των μέχρι τώρα ενεργειών» για την επιλογή του νέου CEO και πως βάσει των πληροφοριών που θα προσκομιστούν στο Ταμείο, τα διοικητικά όργανα του ΤΧΣ θα συμβουλεύσουν αναλόγως τον εκπρόσωπο τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της τραπέζης, κ. Χριστόφορο Κουφαλιάγια, για το τι θα γίνει.

Κατά πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Μάρτιν Τσούντρα έχει ξεκαθαρίσει ότι η διαδικασία επιλογής του νέου επικεφαλής της Εθνικής δεν πρέπει να είναι εσωτερική υπόθεση της τράπεζας, αλλά μια διαδικασία την οποία θα συναποφασίσει και ο βασικός μέτοχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα που έχουν σταλεί προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι πως δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί η βούληση του βασικού μετόχου, καθώς κάτι τέτοιο θα δρομολογούσε εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερες αλλαγές προσώπων.

Εάν πάντως η Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων της Εθνικής Τράπεζας επιμείνει στον έναν και μοναδικό υποψήφιο τα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει είναι δύο: το πρώτο να γίνει αποδεκτός ο Παύλος Μυλωνάς και να διατηρηθεί όπως έχει η διοικητική δομή της Εθνικής. Το δεύτερο σενάριο είναι να απορριφτεί και να ζητηθεί νέος υποψήφιος. Αυτή η κίνηση θα δρομολογούσε αποχωρήσεις πρώτα από το Nomination Committee και ύστερα από το ΔΣ της Εθνικής.

Σε μια τέτοια περίπτωση επικρατέστερος για τη θέση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας φέρεται ο Νίκος Καραμούζης, η υποψηφιότητα του οποίου φέρεται να στηρίζεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους θεσμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ