ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδο στις αγορές πριν το τέλος του Μνημονίου θα ήθελε η κυβέρνηση

Έξοδο στις αγορές πριν το τέλος του Μνημονίου θα ήθελε η κυβέρνηση

Μια επαναπροσέγγιση των αγορών πριν από το τέλος του τρίτου Μνημονίου θα ήθελε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» μετά την έντονη κριτική που δέχεται για τις δεσμεύσεις και τους όρους που συνοδεύουν το μεταμνημονιακό πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.

Μετά την απόφαση του Eurogroup οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν περιοριστεί, με την απόδοση του δεκαετούς να βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4% και να κινείται στο 3,85%. Αλλά το Δημόσιο δεν καίγεται να δανειστεί και ειδικά με υψηλό κοστος.

Το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί ήδη και θα διευρυνθεί στις αρχές Αυγούστου με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ από τον ESM, καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες στη χειρότερη περίπτωση για 22 μήνες, στην καλύτερη έως και το τέλος του 2022.

Με τα σημερινά δεδομένα, στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα της τάξεως των 20 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν τα 15 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του ESM, ανεβάζοντας τον λογαριασμό στα 35 δισ. ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ αναμένεται να συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα τον κύκλο επαφών που έχουν ήδη ξεκινήσει με εκπροσώπους μεγάλων ξένων οίκων, με το ζητούμενο πλέον να είναι εκδόσεις χρέους με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και σταδιακή βελτίωση της καμπύλης των ελληνικών τίτλων.

Και χειρισμοί θα είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς μια ενδεχόμενη έκδοση τριετών ομολόγων θα μπορούσε να θεωρηθεί αδυναμία έκδοσης μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ μια έκδοση τίτλων διάρκειας μεγαλύτερης της δεκαετίας θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κίνηση οχύρωσης έναντι εν δεχόμενης μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ