ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόπωση» δείχνουν τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα

«Κόπωση» δείχνουν τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα
EUROKINISSI

Η τελευταία έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την πορεία των φορολογικών εσόδων το Μάιο δείχνει πως σχεδόν όλες οι κατηγορίες φορολογικών εσόδων βρέθηκαν στο «κόκκινο» σε σύγκριση τόσο με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 όσο και με τον μηνιαίο στόχο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν οι εισπράξεις από ΦΠΑ, με την υστέρηση να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2017. Τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζουν οι εισπράξεις από τον συγκεκριμένο φόρο που αντιπροσωπεύουν το 60,8% των συνολικών εσόδων από έμμεσους φόρους είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.

Η πτώση των εισπράξεων από το ΦΠΑ οφείλεται αφενός στο ότι η κατανάλωση βαίνει μειούμενη το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων και της υπερφορολόγησης, αφετέρου στον ότι η χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές εμφανίζει χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης.

Πέραν του ΦΠΑ τρύπα στα φορολογικά έσοδα έχουν ανοίξει και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Πολλοί επαγγελματίες εμφανίζουν μειωμένα εισοδήματα για να καταβάλουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Το αποτέλεσμα όμως είναι να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία λιγότερα έσοδα από τον φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα στα έσοδά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ