ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσδοκίες για αναβάθμιση από τον οίκο Fitch

Προσδοκίες για αναβάθμιση από τον οίκο Fitch
Reuters

Παρά τις προσδοκίες της αγοράς για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σήμερα από τον οίκο Fitch οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν χθες σε νέο κύκλο ισχυρών πιέσεων.

Στο δεκαετές ομόλογο η απόδοση από 3,979% έφτασε έως και το 4,150% με άνοδο 4,27%. Στους πενταετείς τίτλους οι τιμές πιέστηκαν περισσότερο και οι αποδόσεις με άλμα έως και 5,34% άγγιξαν ακόμα και 3,214%.

Δέκα μέρες πριν από την τυπική έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, καθαρός διάδρομος για την επάνοδο στις αγορές δεν υπάρχει και τα σχέδια μιας ακόμα έκδοσης ομολόγων πέριξ του οροσήμου της 20ής Αυγούστου έχουν εγκαταλειφθεί.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν έχει λόγο να βιάζεται για την έξοδο στις αγορές, καθώς διαθέτει πλέον ένα ταμειακό απόθεμα πολύ υψηλότερο των 24 δισ. ευρώ που διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την επομένη διετία.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών θέλει η επενδυτική βαθμίδα των ελληνικών ομολόγων να αναβαθμιστεί σε επιλέξιμα επίπεδα πριν από την παρέλευση της διετίας. Στη βάση αυτή οι σημερινές ανακοινώσεις της Fitch για την ελληνική οικονομία θεωρούνται κρίσιμες.

Σημειώνεται πως το Φεβρουάριο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας από «Β-»σε «Β» με θετική προοπτική.

Ο Fitch είχε αναφέρει τότε πως «η θετική αξιολόγηση αντανακλά την προσδοκία ότι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί χωρίς τη δημιουργία αστάθειας έως τον Αύγουστο του 2018 και ότι το Eurogroup θα δώσει σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα το 2018».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ