ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε

Στουρνάρας: Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τη θέση ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του με αφορμή την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τη Δευτέρα.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμη άλυτα προβλήματα - από το υψηλό δημόσιο χρέος, μέχρι την ανεργία, την Παιδεία, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και άλλα.

Την ίδια ώρα, προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο αθέτησης των συμφωνηθέντων, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να μας εγκαταλείψουν οι αγορές.

Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο κ. Στουρνάρας απαντά: «Ουδείς νομίζω αμφισβητεί σήμερα ότι η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 είχε σημαντικό κόστος για την οικονομία, για το τραπεζικό σύστημα, για το κλίμα εμπιστοσύνης, όπως αυτό αντανακλάται στην επαναφορά της οικονομίας σε ύφεση, στη φυγή καταθέσεων, στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις από τις τράπεζες. Όπως επίσης ουδείς αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση είχε τελικά το σθένος να σταματήσει αυτή τη δαπανηρή διαπραγμάτευση και να αρχίσει εκ νέου, σεβόμενη τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και διασφαλίζοντας τελικά τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας».

Όπως είπε ο ίδιος, τα αμέσως επόμενα χρόνια ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να είναι σχετικά υψηλός: «Λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, υπάρχει αναξιοποίητο παραγωγικό δυναμικό, υψηλή ανεργία και αρνητικό παραγωγικό κενό, τα οποία επιτρέπουν υψηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, εφόσον βεβαίως ακολουθείται η σωστή οικονομική πολιτική. Μακροχρόνια, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Η μείωση του πληθυσμού λόγω του δημογραφικού προβλήματος θα ασκεί αρνητική πίεση στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, η οποία μπορεί να αντισταθμιστεί από υψηλές επενδύσεις και από υψηλό ρυθμό αύξησης της λεγόμενης "ολικής"
παραγωγικότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ