ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγορές δεν πείθονται από την ελληνική έξοδο και ζητούν υψηλά επιτόκια

Οι αγορές δεν πείθονται από την ελληνική έξοδο και ζητούν υψηλά επιτόκια
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Την άποψη των αγορών πως το υπέρογκο ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ αποτύπωσε χθες με αναφορά του στο Twitter o διευθυντής σύνταξης των Financial Times Λάιονελ Μπάρμπερ.

«Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το βουνό του χρέους της. (Η έξοδος) είναι απλά ακόμη ένα προσωρινό αντίδοτο για να καλυφθεί ο ανεύθυνος δανεισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών» έγραψε σχετικά, αποτυπώνοντας την κοινή αντίληψη που επικρατεί.

Την ίδια στιγμή που το Λάιονελ Μπάρμπερ εξέφραζε αυτές τις απόψεις το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του φιλοξενούσε τις εκτιμήσεις βασικών διαπραγματευτών, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως έως 5% για να προσελκύσει επενδυτές.

«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή» δήλωσε ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο premium και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα» πρόσθεσε.

Και ενώ το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών οχυρώνονται πίσω από το μαξιλάρι διαθεσίμων ύψους 24,1 δισ. ευρώ, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν πως η ανάλωσή του ταμειακού μαξιλαριού δεν θα επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες στην αγορά ομολόγων, ως ένδειξη αδυναμίας βιώσιμης επιστροφής στις αγορές.

Σήμερα η διαπραγμάτευση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου θα ξεκινήσει από το 4,2%, ενώ η απόδοση του πενταετούς είναι στο 3,25%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ