ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε ελληνικές εταιρείες

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε ελληνικές εταιρείες
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μετά το τέλος του φθινοπώρου αναμένεται να καταδειχθεί το τι μέλλει γενέσθαι με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής σωλήνων.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάσισε την κατ’ αρχήν επιβολή δασμών στις εισαγωγές μεγάλης διαμέτρου συγκολλημένων σωλήνων από την Ελλάδα, τον Καναδά, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία, θεωρώντας πως οι εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ επιδίδονται σε ντάμπινγκ.

Το ντάμπινγκ αναφέρεται στην πρακτική της πώλησης προϊόντων κάτω από την κανονική τιμή της αγοράς ή σε τιμές κατώτερες του κόστους παραγωγής, με σκοπό την εξάλειψη του ανταγωνισμού και την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία μιας επιχείρησης σε μια αγορά.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έκρινε ότι οι σωλήνες από τις χώρες αυτές που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σε αγωγούς πωλούνται σε τιμές κάτω από αυτές της αγοράς. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ πρόκειται για προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 720 εκατ. δολαρίων. Εξ αυτών τα περίπου 50 εκατ. δολάρια αφορούν σε εισαγωγές συγκολλημένων σωλήνων από την Ελλάδα.

Το ντάμπινγκ που γίνεται υπολογίζεται από τις ΗΠΑ σε 22,51% όσον αφορά στους σωλήνες από την Ελλάδα, από 3,45% έως 5,29% όσον αφορά στους σωλήνες από την Τουρκία, σε 50,55% από την Ινδία και σε 132,63% από την Κίνα, ενώ από την Κορέα υπολογίζεται από 14,97% έως 22,21%.

Η έρευνα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για τις εισαγωγές τέτοιων σωλήνων ξεκίνησε τον Μάρτιο ύστερα από αίτημα αμερικανικών εταιρειών. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο Δεκέμβριο οπότε θα κριθεί το εάν πράγματι οι επιδοτήσεις των εξαγωγών αυτών πλήττουν την αμερικανική βιομηχανία. Αν κριθεί πως πράγματι είναι βλαπτικές τότε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενδέχεται να επιβάλλει δασμούς αντιντάμπινγκ διάρκειας έως και πέντε ετών.

Οι ελληνικές τελωνειακές αρχές παρακολουθούν ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, ωστόσο από ελληνικής πλευράς δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ