Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίζει για το νόμο Κατρούγκαλου
Πηγή: EUROKINISSI

Την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου αναμένουν οι συνταξιούχοι.

Με τον νόμο Κατρούγκαλου επιβλήθηκαν 21 μειώσεις στις συντάξεις και στα επιδόματα που επιβάρυναν με 10 δισ. ευρώ τους συνταξιούχους, ενώ προβλέπεται νέος κύκλος περικοπών από το 2019.

Η σημαντικότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμη εκδοθεί (συζητήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο) και αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν συνολικά γίνει 23 προσφυγές κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), με τον οποίο καθορίστηκε ο νέος τρόπος ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ, καθώς και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει φορείς και οργανώσεις πολιτών, μεταξύ των οποίων ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ενώσεις απόστρατων αξιωματικών κ.λπ., οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ο ασφαλιστικός νόμος.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων άσκησε προσφυγή κατά των εφαρμοστικών - ερμηνευτικών διατάξεων και των Υπουργικών Αποφάσεων του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό - αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών κύριας και επικουρικής.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου καθώς το κόμμα του έχει επεξεργαστεί και θα εφαρμόσει ένα εντελώς νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!