ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαρκείς καθυστερήσεις στην υπόθεση της Folli Follie

Διαρκείς καθυστερήσεις στην υπόθεση της Folli Follie

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες από το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie, αλλά και σχεδόν ένας μήνας από την υποβολή του προστίμου ύψους 4 εκατ. ευρώ προς τα έντεκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, για να αποστείλει τελικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, τις διοικητικές αποφάσεις με τις οποίες επεβλήθησαν τα πρόστιμα στη FF.

Ακόμα και ο φάκελος που τελικά παρέλαβε χθες ο οικονομικός εισαγγελέας από την Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιέχει καμία αξιολόγηση ή περιγραφή των αδικημάτων τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν ώστε να διευκολυνθεί το έργο της Οικονομικής Εισαγγελίας στην τυποποίηση των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων, παρά μόνο τις διοικητικές αποφάσεις κύρωσης προστίμων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αρχική στάση της Επιτροπής, η οποία στις αρχές Ιουνίου είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά για μη παροχή στοιχείων εκ μέρους της Folli Follie, κάτι το οποίο δεν κάνει σήμερα που ο οικονομικός εισαγγελέας διερευνά την ύπαρξη ενδεχόμενων κακουργηματικών πράξεων.

Ερωτήματα προκαλεί παράλληλα το γεγονός ότι ενώ τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν κληθεί ως μάρτυρες από τον οικονομικό εισαγγελέα, αντί εξαρχής να στείλουν τις αποφάσεις τους σε αυτόν, επέλεξαν να στείλουν τον φάκελο πρώτα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Σε κάθε περίπτωση, ο οικονομικός εισαγγελέας προχωρεί τις διαδικασίες και θα μελετήσει το υλικό που έχει στα χέρια του, ενώ θα αναζητήσει κάθε αναγκαίο στοιχείο ώστε να κρίνει κατ’ αρχάς αν θα καλέσει ως υπόπτους τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της FF, στα οποία έχουν επιβληθεί πρόστιμα για χειραγώγηση. Σε δεύτερο χρόνο δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναζητήσει τυχόν ευθύνες και για καθυστερημένη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας.

Η εταιρεία Folli Follie έχει προσφύγει στο Πρωτοδικείο αιτούμενη την υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα, αίτηση η οποία θα εκδικαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της μέχρι να εκδικαστεί το αίτημα προστασίας.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν πως διοίκηση η Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου (audit committee) της Folli Follie θα λάβει εντός των επομένων ημερών το πόρισμα της Alvarez&Marsal (forensic investigation) για τα ταμειακά διαθέσιμα της κινεζικής θυγατρικής της Folli Follie .Εν συνεχεία η Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου θα παραδώσει το πόρισμα στην ΕΥ, η οποία θα προχωρήσει στη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων για την αποτύπωση των βασικών οικονομικών μεγεθών της Folli Follie και των θυγατρικών της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ