ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρόμετρο η πορεία της απασχόλησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Βαρόμετρο η πορεία της απασχόλησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού
EUROKINISSI

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ) και την κατάργηση του υποκατώτατου (511 ευρώ, αφορά τους νέους έως 25 ετών), γιγαντώνεται η γενιά των φτωχών εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ (καθαρά), δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ).

Πλέον ο ένας στους τρεις μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και μισθό - βοήθημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Μπροστά σε αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση λίγων ευρώ στους μισθούς, τη στιγμή που με τις αλλεπάλληλες μειώσεις του αφορολογήτου που ψήφισε – ήδη από το 2016 στα 8.636 ευρώ, ενώ από το 2020 στα 5.681 ευρώ, από 9.545 ευρώ το 2014 – όλοι οι χαμηλόμισθοι στη χώρα μας θα χάσουν έναν ολόκληρο μισθό.

Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος να ισχύσει μόνο για την πρώτη απόφαση και στη συνέχεια να ισχύσει κανονικά ο νόμος. Έτσι την πρώτη φορά η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ώστε ο νέος μισθός να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2019.

Ακολούθως θα εφαρμοστεί κανονικά ο Νόμος 4172/2013 που προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων και δυνατοτήτων της οικονομίας και της απασχόλησης (ύψος ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης). Η διαδικασία προσδιορίζεται από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο κάθε έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ