ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριάζει το Eurogroup στη Βιέννη - Εκτός ατζέντας η Ελλάδα

Συνεδριάζει το Eurogroup στη Βιέννη - Εκτός ατζέντας η Ελλάδα
Reuters/BKA/Andy Wenzel

Στις φουτουριστικές εγκαταστάσεις του Αυστριακού Συνεδριακού Κέντρου στη Βιέννη θα φιλοξενηθεί σήμερα στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup.  Η χώρα μας δεν θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της Ευρωομάδος, η οποία θα καταπιαστεί με τις οικονομικές προοπτικές και προκλήσεις της ευρωζώνης.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει σε δύο συνθέσεις. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν οι υπουργοί 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Στην πρώτη σύνθεση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να προστεθεί στις τακτικές εμφανίσεις του Προέδρου του Eurogroup στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο έναν «οικονομικό διάλογο» σχετικά με τις εργασίες και τις προτεραιότητες πολιτικής του Eurogroup.

Το Eurogroup θα συζητήσει για την «κατανεμητική αποδοτικότητα» στις αγορές εργασίας και προϊόντων. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με βάση ένα σημείωμα που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μια παρουσίαση που θα δοθεί από τον καθηγητή οικονομικών στο London School of Economics και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Χριστόφορο Πισσαρίδη. Να σημειωθεί πως η ικανότητα μιας χώρας να κατανέμει τους πόρους με αποδοτικό τρόπο στις αγορές εργασίας και προϊόντων ενισχύει την οικονομική ανθεκτικότητα και έχει επομένως ιδιαίτερη σημασία για την ευρωζώνη.

Εν συνεχεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσουν το Eurogroup για τα αποτελέσματα της όγδοης αποστολής εποπτείας μετά το πρόγραμμα, την οποία πραγματοποίησαν στην Πορτογαλία από τις 5 έως τις 12 Ιουνίου 2018. Ο δε Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενημερώσει για πτυχές του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο διαθέτει.

Στη δεύτερη σύνθεση, τη διευρυμένη, οι 27 υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν ζητήματα σχετικά με την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Οι υπουργοί θα συζητήσουν για τη συνέχεια που δόθηκε στη σύνοδο κορυφής για το ευρώ της 29ης Ιουνίου 2018. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ζήτημα του κοινού δημοσιονομικού μηχανισμού ασφάλειας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που επισημαίνονται στην επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου.

Ακόμη, θα συζητήσουν ζητήματα σχετικά με τον κοινό δημοσιονομικό μηχανισμό ασφάλειας του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης. Το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης αποτελεί μέρος του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης που αποτελεί βασικό πυλώνα της τραπεζικής ένωσης. Χρηματοδοτείται με συνεισφορές από τον τραπεζικό τομέα και αναπτύσσεται σταδιακά για να φτάσει έως το 2023 το μέγεθος που αποτελεί στόχο του. Στη σύνοδο κορυφής για το ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 συμφωνήθηκε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα παρέχει τον κοινό δημοσιονομικό μηχανισμό ασφάλειας του ΕΤΕ και ότι το Eurogroup θα καταρτίσει τους όρους αναφοράς για το θέμα αυτό έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο δημοσιονομικός μηχανισμός ασφάλειας είναι αναγκαίος για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης σε καταστάσεις κατά τις οποίες το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης ενδέχεται να μην έχει επαρκή χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα. Επί του παρόντος, αυτό εξασφαλίζεται από ένα σύστημα ενδιάμεσης χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ