ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 17 Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ΔΕΠΑ - Shell

Στις 17 Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ΔΕΠΑ - Shell
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στις 17 Σεπτεμβρίου η ΔΕΠΑ αναμένει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποφανθεί για την απόκτηση του ποσοστού της Shell στις Εταιρείες Προμήθειας (ΕΠΑ) και Διανομής (ΕΔΑ) Αερίου Αττικής.

Πηγές θέλουν την ανεξάρτητη Αρχή να πηγαίνει την υπόθεση σε δεύτερη φάση διερεύνησης, κάτι που δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει την υπόθεση ως μια απλή εξαγορά που απαιτεί τις καθιερωμένες εγκρίσεις, αλλά ως μια συναλλαγή που έχει επιπτώσεις στην αγορά του φυσικού αερίου και στην ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού.

Μέχρι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει το πράσινο φως για την απόκτηση του ποσοστού της Shell η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν θα μπορεί να προχωρήσει.

Πάντως ήδη καταγράφεται έντονη κινητικότητα αμερικανικών εταιρειών για την είσοδό τους στην ελληνική και στη συνέχεια στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Η αμερικανική Cheniere, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε από τη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης και αυτές αφορούν τη συνεργασία ώστε η τελευταία να προμηθεύεται ποσότητες LNG από τους Αμερικανούς.

Πηγές θέλουν στις επιδιώξεις της ΔΕΠΑ να είναι η σύναψη πολυετούς σύμβασης με ποσότητες που θα αντικαταστήσουν το τουρκικό φυσικό αέριο (ελληνοτουρκικός αγωγός) κι εκείνες του LNG από την Αλγερία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ