ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις και προϋπολογισμός στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου - θεσμών

Συντάξεις και προϋπολογισμός στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου - θεσμών
ΑΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 στο υπουργείο Δικαιοσύνης η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM) και Φρανσέσκο Ντρούντι (EKT) στη βάση της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας.

Στο επίκεντρο είναι θέματα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό 2018, τον προϋπολογισμό 2019, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, αλλά και με μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μετά το πέρας του Μνημονίου.

Κεντρικό θέμα είναι το ζήτημα των συντάξεων για το οποίο οι θεσμοί – εκτός από την ΕΕ- θέλουν να προχωρήσει όπως έχει ψηφιστεί από το 2017.

Οι θεσμοί θεωρούν το μέτρο των συντάξεων δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς ι αντισταθμίζεται από τα αντίμετρα. Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί το μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αυξημένες πιθανότητες φέρεται ότι συγκεντρώνει το σενάριο της μετάθεσης της περικοπής των συντάξεων.

Ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας στο CNN Greece, δήλωσε πως αν και η Ελλάδα είναι ελεύθερη να αποφασίσει τις πολιτικές που θέλει, ωστόσο είναι νωρίς να ειπωθεί τι θα γίνει με τις συντάξεις, καθώς το θέμα θα εξαρτηθεί από τους θεσμούς, την ευρωζώνη, αλλά και τις αγορές. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα προκύψει. Όπως είναι αναμενόμενο, θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να κάνει η Ελλάδα, τι σκέφτονται οι θεσμοί για αυτό και πώς το θέμα θα γίνει αντιληπτό από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και τις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι ελεύθερη να αποφασίσει τις πολιτικές της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ