ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αβέβαιος ο χρόνος κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί

Αβέβαιος ο χρόνος κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί
Pixabay

Μπορεί πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας να έλαβε απόφαση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης του 2015 που καθιέρωσε τον ΕΦΚ στο κρασί, ωστόσο ο  νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης ερωτηθείς χθες για το θέμα δεν προσδιόρισε το χρόνο κατάργησης του ειδικού φόρου.

Αφού πρώτα αποσαφήνισε πως ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απεκάλυψε πως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά τρία σημεία της υπουργικής απόφασης. Όταν ρωτήθηκε ποια είναι αυτά, απάντησε πως δεν τα γνωρίζει και θα προτιμούσε να μη μιλήσει πριν εκδοθεί η γραπτή απόφαση του ΣτΕ.

Έμπειροι νομικοί αναφέρουν πως το Δικαστήριο δέχθηκε τις αιτιάσεις των ενώσεων που προσέφυγαν σε αυτό και οι οποίες υποστήριζαν ότι η επιβολή ΕΦΚ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας, της αναδρομικότητας του φορολογικού νόμου, της καθολικότητας του φόρου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του φορολογούμενου.

Οι απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου είχαν υποστηρίξει συγκεκριμένα ότι ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αλλά επιβλήθηκε αναδρομικά (καταλάμβανε και την παραγωγή του 2015).

Όπως ανέφεραν, η νομοθεσία προέβλεπε ότι ο φόρος επιβάλλεται στο «τελικό προϊόν». Έτσι φορολογήθηκε το προϊόν που πρόκυψε μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση. Το προϊόν αυτό αποθηκεύθηκε τον μήνα Δεκέμβριο και φορολογήθηκε ενώ θα διατίθετο στην αγορά το επόμενο έτος. Πιο απλά με την επιβολή του ΕΦΚ, το κρασί το 2016 φορολογήθηκε αναδρομικά και το «τελικό προϊόν» που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος!

Αν και ο Αραχωβίτης παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να καταργήσει τον ΕΦΚ στο κρασί, ο Πρωθυπουργός ωστόσο δεν συμπεριέλαβε στην ομιλία του στη ΔΕΘ την κατάργηση του φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα που είσπραξε το κράτος από τον ΕΦΚ στο κρασί τη διετία 2016-2017 ανήλθαν σε 51 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν πως η βεβαίωση μόνο από τον ΕΦΚ (και όχι από τις λοιπές φορολογίες) ανήλθε σε 24,47 εκατ. ευρώ για το έτος 2016 με αντίστοιχη είσπραξη 23,68 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 το ποσό βεβαίωσης ανήλθε σε 28 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη είσπραξη 27,4 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ