ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η μόνη πηγή είναι ο Γιούνκερ»: Η Κομισιόν διαψεύδει τη «διαρροή» για τις συντάξεις

«Η μόνη πηγή είναι ο Γιούνκερ»: Η Κομισιόν διαψεύδει τη «διαρροή» για τις συντάξεις
EPA/SIMELA PANTZARTZI

Την ώρα που στην Αθήνα έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή τις πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται η κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, εκπρόσωπος της Κομισιόν, προχώρησε στη διάψευση των συγκεκριμένων πληροφοριών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως οι συμφωνίες που έχει κάνει η Ελλάδα με τους δανειστές της θα πρέπει να τηρηθούν.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν ερωτηθείς για το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου απάντησε ως εξής:

«Υπάρχει μόνο μία πηγή. Ο πρόεδρος μίλησε on the record την Τετάρτη. Η θέση μας είναι σαφής: pacta sunt servanda (ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστεί)».

Να σημειωθεί πως προ δύο ημερών ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και ως εκτούτου απέκλεισε την μη περικοπή των συντάξεων.

Κυβερνητικός αξιωματούχος διαψεύδει

Αλλά και κυβερνητικός αξιωματούχος προχώρησε σήμερα σε διάψευση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα αναβολής του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά θέμα ακύρωσής του.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στο υπουργείο Δικαιοσύνης κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε τα εξής:

«Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Κατά τον ίδιο υπήρξε σύγκληση θέσεων για το δημοσιονομικό κόστος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, αλλά η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2018 και του 2019 δεν ολοκληρώθηκε και οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ο ίδιος πάντως άφησε ανοικτό το παράθυρο εφαρμογής των περικοπών, αλλά και ενεργοποίησης των αντιμέτρων. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», ανέφερε.

«Θύελλα» για τη «διαρροή» περί μη περικοπής των συντάξεων

«Θύελλα» αντιδράσεων ξέσπασε την Παρασκευή, με αφορμή ένα τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο οι Θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και πλέον μιλούν για ακύρωση του μέτρου της περικοπής συντάξεων.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας μάλιστα πως για τις εξελίξεις έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Θέση στην αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και Αθηναϊκού Πρακτορείου πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει ότι βαθιά επιθυμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η περικοπή των συντάξεων.

ΝΔ: Όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων το ΑΠΕ

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της διαψεύδει ότι ενημερώθηκε, είτε από την κυβέρνηση, είτε από τους Θεσμούς, εξαπολύοντας μάλιστα δριμύτατη επίθεση κατά του Πρακτορείου, χαρακτηρίζοντάς το «όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων» και «όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζοντας ότι η Ν.Δ. «κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε. Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους».

Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς, ξεκαθαρίζει η Νέα Δημοκρατία.

Με αυτά τα δεδομένα, συνεχίζει, «καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Κίνημα Αλλαγής: Το Α.Π.Ε. να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια.

Το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής», «το σημερινό δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί "ενημέρωσης των κομμάτων" από τους θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/12/19»

Στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι «αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. Διάταξη την οποία προβλέπει ο νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει επίσης ότι έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου από τον περασμένο Ιούνιο και καταλήγει:

«Οι εκπρόσωποι των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup.

Καλούμε το Α.Π.Ε. να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια.

Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να αλλάξει συνολικά ο Νόμος Κατρούγκαλου, που μετατρέπει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες συντάξεις σε φιλοδωρήματα»,

Τι απαντά το ΑΠΕ-ΜΠΕ

To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

Το επίμαχο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

*Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ

*Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

*Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές "ανάσες".

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το "πράσινο φως" για την ακύρωση του μέτρου, πόσω μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου". Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ