ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος για περικοπή συντάξεων: Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη

Τσακαλώτος για περικοπή συντάξεων: Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη
Εurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στις συνομιλίες για την μη περικοπή των συντάξεων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μετά από τη χτεσινή σύγχυση τόνισε ότι η «συζήτηση είναι σε εξέλιξη».

Μιλώντας στην «Ναυτεμπορική» και ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα των συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως πλέον «λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

«Θα έχουμε νέα χαλάρωση πολύ σύντομα. Όπως ξέρετε κινούμαστε πάνω σε έναν δημοσιευμένο οδικό χάρτη ο οποίος αποτελείται από τρεις πυλώνες. Με τη νέα χαλάρωση θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών και θα βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση για την πλήρη άρση των capital controls, δηλαδή στον 3ο και τελευταίο πυλώνα του οδικού χάρτη που αφορά τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς αν βγαίνουν τα «νούμερα» των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε:

«Προφανώς βγαίνουν τα νούμερα. Και βγαίνουν ακριβώς επειδή έχουμε πάρει ως βάση υπολογισμού τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο έχουμε ήδη συμφωνήσει με τους θεσμούς και έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο. Μέσα σε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο θέσαμε μια σειρά από προτεραιότητες. Συγκεντρώθηκαν προτάσεις και καταλήξαμε σε μία απόφαση για τα συγκεκριμένα επεκτατικά και μόνιμα μέτρα. Τώρα εάν, μετά τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, αυτός ο χώρος διευρυνθεί -που δεν το αποκλείω-, τόσο το καλύτερο».

Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίσει πώς θα χρηματοδοτηθούν οι «γενναιότερες» εξαγγελίες -σε σχέση με αυτές που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ- για περικοπές φόρων και εισφορών.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις «γενναιόδωρες» μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εάν αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Αυτή θα ήταν μια ωραία ερώτηση για τον κ. Μητσοτάκη, που λέει ότι θα μειώσει τους φόρους ακόμη περισσότερο από ό,τι εμείς, αλλά δεν λέει αν θα αναιρέσει, για παράδειγμα, την αύξηση δαπανών στη στέγαση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, ούτε όμως ποιες κοινωνικές δαπάνες προτίθεται να μειώσει ή ποιους τομείς του δημοσίου προτίθεται να παραχωρήσει σε ιδιώτες ώστε να πετύχει τις περαιτέρω μειώσεις των φόρων ή των ασφαλιστικών εισφορών. Θεωρεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης ότι πρέπει να μοιραστεί διαφορετικά αυτός ο δημοσιονομικός χώρος για τα επόμενα έτη; Και αν ναι, πώς; Ή μήπως θεωρεί ότι θα έχει εκείνος μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για το 2019 και το 2020, καθώς -από την προσωπική του αίγλη και μόνο- ξαφνικά θα εκτιναχθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και θα ζήσουμε εμείς καλά κι εκείνοι καλύτερα;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ